23 september 2006 - week 38 - 2006

zaterdag 23 september 2006 20:58

Vandaag heb ik in Hattem de halve marathon gelopen in een tijd van 1:49:30 uur. Het was toch meer afzien dan ik verwacht had. Het parcour bestond uit drie ronden en met name in de laatste ronde had ik het zwaar. Maar goed, ik heb de finish gehaald en beter gelopen dan in juni in Zwolle.

De week die nu achter me ligt was overigens zwaar. Lange, intensieve dagen van werken en weinig slaap. Dat zal mijn sportieve prestatie ook geen goed gedaan hebben. Dinsdag was het hoogtepunt van de week: prinsjesdag. Als lid van de commissie in - en uitgeleide mocht ik voor HM de koningin uit de Ridderzaal inlopen. Ik wil het niet groter maken dan het is, maar het was leuk om te doen. Al was het maar dat mijn dochtertje Karen (10) op hoek bij het gangpad zat. Ik kon haar een knipoog geven en later vertelde ze dat zowel de koningin als Maxima hetzelfde hadden gedaan. Na afloop in de zogenaamde Koninginnekamer nog wat nagesproken met de leden van het koninklijk huis. Over de inhoud van de gesprekken mag ik niets zeggen.

Waar ik wel iets over mag zeggen is de inhoud van de troonrede. Daar stond dus nul komma nul nieuws in. Op zich goed dat het kabinet in deze situatie terughoudend is geweest, maar dan hadden Balkenende en Zalm dat ook na afloop moeten doen. En daar was geen sprake van. Ze gingen tijdens goed voorbereide persconferenties helemaal los. De oppositie had dinsdag echt het nakijken. Hoe kun je nu goed reageren op kabinetsvoornemens als de stukken nog niet in je bezit zijn? Vanuit democratisch oogpunt moet dus de embargoregeling vanaf volgend jaar weer terugkomen. 's Avonds ben ik met mijn collega's Eddy van Hijum en Co Verdaas aanwezig op het zogenaamde Prinsjesdagcafé in mijn woonplaats Zwolle. Mijn zoon Aron is ook meegegaan. Altijd leuk om zo in contact te staan met de bevolking van je woonplaats. We zijn de hele dag ook gevolgd door RTV Oost. De rest van Overijssel kon dus ook meegenieten. André Rouvoet had een nog groter bereik. Hij zat in Pauw en Witteman.

Woensdag hadden we de vreemde situatie dat er geen Algemene Politieke Beschouwingen waren. Ik heb de dag gebruikt om veel werk weg te werken. Op dit moment worden we overspoeld met aanvragen voor interviews over de inhoud van het verkiezingsprogramma. Veel vakmaandbladen willen daar namelijk over publiceren en het is van belang om daar tussen te zitten. We scoren overigens nu al goed bij programvergelijkingen. Zo werd deze week bekend dat de ChristeUnie het beste idee had om vrijwilligerswerk te bevorderen en kregen we te horen dat onze aanpak van alcoholmisbruik onder jongeren het beste van alle partijen was. Zo mag ik het horen.

In de nacht van woensdag op donderdag zat ik in het radioprogramma Casa Luna (NCRV, Radio 1). Dat was erg leuk om te doen. Met presentator Frank du Mosch heb ik over van alles en nog wat gesproken. Er was zelfs geen tijd meer voor een tweede plaatje. Tijdens de uitzending werd duidelijk dat het rapport van de onderzoekscommissie veiligheid nog harder was in haar conclusies dan in het eerder uitgelekte concept rapport. Ik kon er zelf nog niet teveel overzeggen. Het was nog steeds een niet officieel rapport. Duidelijk werd natuurlijk wel dat met name de ministers Dekker en Donner een zware dag te wachten stond. Om 02:30 uur lag ik in mijn hotelbed. Welterusten.

Dat Donner en Dekker het zwaar hadden, bleek al snel de andere dag. Ze kozen er zelf uiteindelijk voor om af te treden. Ik heb daar begrip voor gezien de hardheid van de conclusies. Toch blijft het jammer dat er geen debat met deze ministers over het rapport gevoerd kan worden. Zeker nu minister Donner in zijn verklaring in de Tweede Kamer liet merken één en ander aanvechtbaar te vinden. Dat vond ik een minpunt van een op zich indrukwekkende verklaring. Óf je gaat het debat aan óf je beperkt je tot de reden waarom je het noodzakelijk vindt nu af te treden. Balkenende beperkte zich later op de dag tot een korte verklaring, die weinig meer bevatte dan het samenvatten van de situatie. Opmerkelijk. Hij is namelijk wel zijn grootste steunpilaar en inmiddels al elf ministers tijdens zijn kabinetten kwijtgeraakt.

Donderdag zelf heb ik nog drie debatten gevoerd. Allereerst over de MEP-subsidies met minister Wijn. Ik heb o.a. aangegeven dat ik het weinig betrouwbaar vindt als de overheid plotsklap deze subsidies stil legt en geen redelijk overgangsalternatief heeft voorbereid. Verder nog een debat met minister Veerman over de plannen om een deel van Zeeland te ontpolderen. Als ChristenUnie zijn we daar fel op tegen. Vandaag waren ook veel Zeeuwen naar de Tweede Kamer gekomen. We kregen vooraf aan het debat nog een petitie aangeboden. Veerman beloofde de Kamer de grondaankopen stil te leggen en te zoeken naar alternatieven. Hij gaf overigens in één adem aan daar niet veel van te verwachten. We zullen het zien. Snel naar een debat met minister van der Hoeven over het zogenaamde Plan van Scholen. Helaas moeten we opnieuw constateren dat er voor de Passie in Wierden geen jaartal vermeld staat. Al vijf jaar wacht deze school op passende huisvesting in Wierden, maar het college werkt niet mee. Een zeer aanvechtbare handelswijze.

Donderdagavond ga ik met de auto weer naar Zwolle. nadat ik woensdag op het NS station in Zwolle aankwam, bleken zowel de treinen naar Amersfoort als tussen Utrecht en den haag niet of nauwelijks te rijden. Toen ook de trein naar Deventer nog eens vertraging had, was voor mij de maat vol. Ik ben weer naar huis gegaan en heb mijn auto gepakt. Dat was nog niet eerder gebeurd op deze manier. terug naar Zwolle heb ik lange tijd met files te maken. Hoe kun je je ooit verplaatsen in dit land? gelukkig reed Co Verdaas met mij mee. Mijn PvdA-collega heeft in mijn ogen een veel te lage plaats op de kandidatenlijst gekregen (plaats 39). Dat zal nog spannend worden voor hem. Ik hoop er het beste van voor hem. Graag zet ik de goede samenwerking met hem en onze andere plaatsgenoot van Hijum na 22 november voort.

Vrijdagmorgen had ik het genoegen om al om 06:00 uur naast mijn bed te staan. Ik moet vroeg in Veenendaal zijn om het 1e exemplaar van een kinderboek van Corien Oranje over de tsunami in Indonesië in ontvangst te nemen. Het geheel stond in het kader van wwwkidz, een project waarmee men wil realiseren dat kinderen nagaan denken over de situatie van hun leeftijdsgenoten in Derde Wereldlanden. Het was hartstikke leuk om daar bij te zijn (een zaal vol met leerlingen van groep 7 en 8). Daar kom ik wel vroeger mijn bed voor uit.

Na deze happening snel door naar Almere voor iets heel anders: een symposium over de zogenaamde Superbus van (ex-astronaut) professor Ockels. Het symposium was georganiseerd door vier statenfracties en de raadsfractie Almere van de ChristenUnie. Heel goed om eens met een zeer gemeleerd gezelschap over dit innovatieve idee na te denken. Innovatie en openbaar vervoer is in Nederland namelijk geen vanzelfsprekendheid. Met name ir. Rein Willems, lid van de Innovatiegroep Superbus en president-directeur van Shell, was daar zeer uitgesproken over. er moet meer aan innovatie in ons land gedaan worden, zo gaf hij aan. Ik ben zeer benieuwd waar dit project uiteindelijk zal uitkomen. De rijksoverheid heeft in ieder geval zeven miljoen aan ontwikkelingssubsidie versterkt. Opnieuw laat thuis. Het is echt een heftig weekje.

De opvolgers van Donner en Dekker zijn inmiddels ook bekend. Hirsch Ballin wordt minister van Justitie en Winsemius van Vrom. Laatstgenoemde persoon heb ik meegemaakt als adviseur van de commissie Duijvestein. Los van het feit dat hij ook een liefhebber is van hardlopen, is het een liberaal waar ik er wel meer van zou willen zien. Milieu is voor hem echt belangrijk en dat mis ik nog wel eens bij liberalen. Ik ben wel benieuwd hoe hij het gaat doen. Twee jaar geleden was hij namelijk erg kritisch over kabinetsbeleid. Zo had hij bijvoorbeeld harde kritiek op de Nota Ruimte. Ook Hirsch Ballin zal wel even moeten wennen aan zijn come back op Justitie. We zijn in Donner een markant persoon kwijtgeraakt, maar krijgen in Hirsch Ballin er weer één voor terug.

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op '23 september 2006 - week 38 - 2006'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.