Kinderen in de gevangenis

dinsdag 26 september 2006 15:47

Kinderen in de gevangenis. Dat gebeurt in Nederland. Vandaag is er een algemeen overleg met minister Verdonk over kinderen in vreemdelingendetentie.
Soms zitten kinderen en hun ouders maandenlang in detentie, in afwachting van uitzetting naar het land van herkomst. In die tijd gaan kinderen niet naar school en kunnen ze niet buitenspelen. Ze worden als gevangenen behandeld. En het ergste is: in sommige gevallen lukt het helemaal niet om hen uit te zetten. Naar landen als China en Syrië bijvoorbeeld is dat ontzettend moeilijk. Na maandenlange opsluiting wordt zo’n familie dan ijskoud op straat gezet. Vaak met het verwijt dat ze zelf niet genoeg hebben meegewerkt aan hun uitzetting – ook al was dat onmogelijk. Zo’n gezin is dan alles kwijt: hun huis, de school, de vertrouwde omgeving.
Ik ken zo’n familie. Ze hadden een huurwoning in Den Haag en de kinderen gingen er gewoon naar school. Ze werden opgepakt en zaten zeven maanden in vreemdelingendetentie. Toen bleek dat ze niet konden worden uitgezet naar Syrië, zijn ze op straat gezet. Inderdaad met het verwijt dat ze zelf niet voldoende meewerkten aan hun uitzetting. Ze zitten nu in een caravan en de kinderen moeten op zoek naar een nieuwe school.
Volgens de minister voor Vreemdelingenzaken vindt altijd een zorgvuldige afweging plaats tussen persoonlijke en algemene, politieke belangen voordat iemand in vreemdelingenbewaring wordt genomen. Ik vraag me af welk algemeen belang gediend is als een gezin wordt opgepakt en na een half jaar op straat wordt gezet.

Verdonk heeft inmiddels toegezegd dat niet het complete gezin, maar slechts één van beide ouders in detentie hoeft te worden genomen. Dan kan de andere ouder voor de kinderen blijven zorgen tot het moment van de uitzetting. Maar dat lost het probleem niet op voor éénoudergezinnen. En Verdonk kan wel zeggen dat die ouders hun kinderen niet mee hóeven te nemen in de gevangenis, maar waar vind je als ouder in die crisisvolle omstandigheden een plek waar je kinderen – misschien wel maandenlang – kunnen verblijven?
PvdA-Kamerlid Klaas de Vries heeft een motie opgesteld, waarin staat dat kinderen niet in vreemdelingendetentie horen. Die motie wordt door onze fractie gesteund. De strekking is dat gezinnen met kinderen niet meer in bewaring kunnen worden genomen. Ze kunnen de periode van de voorbereiding van hun uitzetting thuis afwachten of worden wellicht ondergebracht in een voorziening die meer geschikt is voor kinderen. Want kinderen in dit land horen naar school te gaan en buiten te kunnen spelen.
Labels
Tineke Huizinga

« Terug

Reacties op 'Kinderen in de gevangenis'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.