29 september - week 39 - 2006

vrijdag 29 september 2006 21:41

Dit is de week van de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) en de partijcongressen. Anders gezegd: de verkiezingscampagne is nu echt begonnen. Als de toonhoogte van de APB de maat aangeeft voor de komende weken, dan kunnen we onze borst natmaken: veel verkiezingsretoriek en vaak harde op de man gespeelde aanvallen.

De APB stond in het teken van de verkiezingen. Over de begroting werd nauwelijks gesproken. Alle fractievoorzitters waren zich bewust van het belang van een goede presentatie. De rolverdeling was wel duidelijk. Zo zagen we Maxime Verhagen in de rol van de sloper van de PvdA. Wouter Bos presenteerde zich als de toekomstige premier van Nederland. Mark Rutte probeerde zich er ook tussen te worstelen. Jan Marijnissen als het alternatief voor de PvdA. enz enz.

Verhagen is niet helemaal geslaagd in het slopen van de PvdA, maar duidelijk werd wel dat er weinig warmte is bij het CDA voor de PvdA. Ik kan persoonlijk erg genieten van een stevig inhoduelijk debat, maar nu werden er in mijn ogen regelmatig fatsoensgrensen overschreden. Bijvoorbeeld door iedere keer opnieuw te zeggen dat iemand niet eerlijk is (Verhagen tegen Bos). Dan kom je aan de integriteit van mensen. Niet doen dus. Zoek je kracht in je eigen verhaal.

Als ChristenUnie hebben we begin van de week nog behoorlijk hard gewerkt aan een tekst voor de APB. Dat is ieder jaar weer opnieuw last-minute-werk. Uiteindelijk stond André er overtuigend met een duidelijk verhaal.

Balkenende wilde ook graag in zijn rol blijven, namelijk die van premier van Nederland. Dat viel niet mee. Was het maar dat hij ook zijn eigen partij niet teveel in de wielen wilde rijden. Al met al waren het niet de beste APB van de afgelopen jaren. Mijn bijna negentienjarige dochter Esther (gaat straks ook stemmen) had via de televisie meegekeken en vroeg mij of politici altijd zo met elkaar omgingen. Ik heb haar maar uitgelegd dat met de verkiezingen in het vooruitzicht de remmen wel eens wat los gaan. benieuwd wie er de komende weken als eerste de bocht uit vliegt!

Mijn week agenda zat ook behoorlijk vol. Maandagmorgen begon de werkweek om 08.15 uur op de kamer van wethouder Cnossen in Zwolle. Samen met Eddy van Hijum werd ik bijgepraat over de knelpunten op het gebied van verkeer en vervoer. 's Avonds nog naar hengelo voor een televisiedebat met Sharon Dijksma (PvdA) over gratis kinderopvang. Een in mijn ogen slecht plan dat veel gemeenschapsgeld gaat kosten en de keuzevrijheid van ouders sterk inperkt. Als ChristenUnie pleiten we daarom voor een kindgebonden budget. Laat ouders zelf bepalen hoe ze hun kinderen willen opvangen.

Dinsdag en woensdag met de medewerkers op de achtergrond actief geweest met de APB. De fractievoorzitters doen het werk, maar bij iedere fractie zijn er veel mensen op de achtergrond actief. Moties schrijven, afstemmen met andere  fracties, thema's uitzoeken enz. enz. Altijd leuk om met elkaar als een team daaraan te werken. Daar heeft het de afgelopen jaren niet aan ontbroken. ik ben trots op ons team. Zo, dat staat!

Donderdagochtend verzuim ik een deel van de APB. Ik was gevraagd om het startschot te geven voor het zogenaamde vmbo-caroussel in Gorinchem en Leerdam. (oud) staatssecretaris Rutte had in het noorden de start verzorgd, CdK Cornielje  in Gelderland en wethouder Aboutaleb in Amsterdam. Nu was ik aan de buurt. Hartstikke leuk om te doen. Vmbo-ers krijgen de kans om gericht zich te oriënteren in de zorg. prachtig hoe scholen en instellingen zo intensief samenwerken en er echt iets van maken. Hoe zo, vmbo stelt niets voor. Laten we maar eens stoppen met het in de grond praten van het vmbo, heb ik opgemerkt. Niet dat wij als ChristenUnie daar aan meedoen, maar ik kom het teveel tegen in en buiten de Kamer.

Donderdagavond wordt het weer laat. Ik blijf in den Haag. Vrijdagmorgen ben ik al weer vroeg op pad. Naar Dordrecht. Samen met medewerker Frans Visser en enkele andere gasten ben ik te gast bij de binnenvaart. We varen met een boot van Rijskwaterstaat en stappen al varende over op binnenvaartschepen. De schippers ontvangen ons gastvrij. Dit is een alleraardigste manier om iets mee te krijgen van het binnenvaartleven. uiteraard krijgen we ook nog wat informatie mee. Inclusief een verzoek om bij de behandeling van de begroting 100 miljoen extra voor de binnenvaart te regelen. Tja. In de loop van de vrijdagmiddag ben ik weer thuis. Fijn om iedereen weer te zien.

Deze week is in Ede mijn oud-collega en partijgenoot Dick Stellingwerf afgetreden als raadslid. Hij was in een situatie van (vermeende) belangenverstrengeling terechtgekomen en had geen andere keus meer. Ik leef mee met Dick, die ik ken als een door en door integer mens.

Zaterdag is in Zutphen ons congres. Dan worden zowel de kandidatenlijst als het verkiezingsprogramma vastgesteld. 's Avonds hoop ik naar de opening van de nieuwe schouwburg in Zwolle te gaan. Met als eregast HM de Koningin.  Dan komt er van het schrijven van een weblog weinig meer. Dat is dus de reden dat ik dat vrijdagavond maar heb gedaan. ik wens al  mijn lezers een goede weekwisseling en tot volgende week.

 

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op '29 september - week 39 - 2006'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.