Het Waterloopleinakkoord: Stop kinderarbeid nu

zaterdag 29 september 2007 19:10

Kinderrechten zijn mensenrechten. Dus kinderarbeid moet zo snel mogelijk worden uitgebannen, stelt het Waterloopleinakkoord dat zaterdag 29 september door CNV, FNV Mondiaal, Landelijke India Werkgroep, HIVOS, AOb, Fairfood, Stop the Traffik en Tear werd ondertekend. Ook politici van PvdA, SP en CDA sloten zich aan bij dit initiatief om zo snel mogelijk alles op alles te zetten om het onrecht van kinderarbeid uit te bannen.

Nabij het Waterlooplein debatteerden vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, zoals 'Stop the traffik, Fairfood en Solidaridad, diverse politici en de vertegenwoordiger van de Nederlandse supermarkten: het CBL over kinderarbeid. Over een ding waren ze het snel eens: dat kinderarbeid zo snel mogelijk moet worden uitgebannen. Over hoe dat kan en wat precies kinderarbeid is, werden het CDA en CBL aan de ene kant en ChristenUnie, PvdA, SP en de ngo's aan de andere kant het nog niet helemaal eens.

Maak een informatieplicht
Het ChristenUnie Tweede Kamerlid Cynthia Ortega pleitte voor een informatieplicht, maar geeft bedrijven graag eerst een kans dit zelf te regelen, middels het informatierecht. Waarop het CBL, bij monde van Marco Janssen, aangaf dat je als bedrijf de consument "over heel veel dingen gewoon niet moet lastigvallen'. Hij stelde ook dat het bedrijfsleven niet verantwoordelijk is voor corrupte regimes: "wij kunnen dit niet aanpakken zoals de overheid dat kan." Het aanwezige publiek reageerde fel op zijn uitspraken.

Bram Verkerk van Solidaridad gaf aan dat 85% van de consumenten wel eerlijke producten wil kopen, maar eenvoudigweg niet weet waar die te vinden zijn. Waarop het CDA, bij monde van Jan-Jacob van Dijk pleitte voor meer normering, zoals bijvoorbeeld de iso 26.000 norm voor eerlijke handel. Gerard Oonk, directeur Landelijke India Werkgroep, gaf aan dat hij in die normeringswerkgroep zit, maar dat normering alleen niet genoeg is en dat bedrijven hun klanten toch echt beter moeten inlichten over producten.

Oonk benadrukte dat de regering op veel manieren kinderarbeid kan bestrijden. Dat zou volgens hem bijvoorbeeld kunnen door de 600 miljoen euro Nederlandse hulp voor onderwijs beter te koppelen aan het bestrijden van kinderarbeid. "Maar ook zouden staatsbezoeken en handelsmissies aangegrepen moeten worden om het onderwerp aan te kaarten. Bijvoorbeeld door de Koningin die op 24 oktober naar India gaat."

Maak productie transparant
PvdA-kamerlid Chantal Gilliard stelde voor dat de aanwezige debaters mee zouden optrekken in de WOK, een nieuwe wet om de productieketen transparanter te maken, zodat bijvoorbeeld kinderarbeid aan producten veel eerder zichtbaar wordt. Kamerlid Ortega meldde dat ze deze wet WOK zeker sympathiek vind en dat ze voor de verfijning van die wet samen met de PvdA wil optrekken.

Ook Eelco Fortuijn (Fairfood) en Anthony Fountian (Stop the Traffik) lanceerden een actie voor meer producttransparantie. Ditmaal voor chocolade. Een product dat nog heel vaak met hulp van kinderslavernij tot stand komt. Fortuijn en Fountain schreven een wedstrijd uit
onder de grote cacaobedrijven die actief zijn in Nederland om de meest faire chocoladereep te produceren.
Tot eind 2007 zal Fairfood samen met Tweede Kamerlid Joel Voordewind (ChristenUnie) de aangeschreven bedrijven benaderen met oplossingen in de vorm van duurzame alternatieven voor hun productieketens.


In het nieuws


Faire chocola, katoen en stenen
Aanleiding van deze campagne is de blijvende tegenzin van cacaobedrijven openheid te geven van hun productieketens, ondanks hardnekkige problemen in de sector. Volgens Fairfood werken momenteel nog meer dan 200.000 kinderen onder gevaarlijke omstandigheden op cacaoplantages.
Ook in andere branches wordt nog volop gebruik gemaakt van kinderarbeid: de katoenverwerking en de steenmijnen bijvoorbeeld zijn berucht omdat ze vaak werken met onderbetaalde kinderen. Maar ook in de huishoudelijke sector zijn wereldwijd talloze kinderen onder slechte, soms mensonterende, omstandigheden aan het werk.
Mede daarom hebben een groot aantal Nederlandse maatschappelijke organisaties en politici de handen ineen geslagen om dit probleem te tackelen.

Teken het Waterloopleinakkoord
De partijen ondertekenden na de debatten nog het zogenoemde 'Waterloopleinakkoord' waarin de afspraken voor eerlijke handel en tegen kinderarbeid duidelijk zijn vastgelegd. Ook maakte de ChristenUnie direct een actieplan bekend met concrete plannen tegen kinderarbeid.

Kijk hier voor meer over kinderarbeid



TearCNV-internationaal   Landelijke India WerkgroepStop kinderarbeidStop the Traffik
 
FNV-mondiaal
Labels
Kinderarbeid

« Terug

Nieuwsarchief > 2007 > september

Geen berichten gevonden