Politieke wandeling in Den Haag

Witte paleisje Kneuterdijkdonderdag 29 juni 2006 17:00

De ChristenUnie organiseert op 14 september 2006 een 'politieke wandeling' door de Hofstad. Politici vertellen over hun bemoeienis met de problemen van de stad, terwijl natuur- en cultuurkenners de fraaie kanten van de stad tonen. Terwijl we Haagse Hopjes snoepen, luisteren we naar oude verhalen over het jachtslot van graaf Floris IV en wandelen we in de voetsporen van Groen van Prinsterer naar de Waalse Kerk. Hieronder vindt u een routebeschrijving zodat u deze wandeling zelf kunt lopen en 3 interviews met politici. Wilt u mee op 14 september dan kunt u zich hier aanmelden.

Met Tineke Huizinga, Joop Evertse en Hetty Voogel in de de voetsporen van Groen van Prinsterer, Louis Couperus en Floris IV door 's-Gravenhage

Het Haagsche Bosch is een klein restant van het enorme woud dat zich ooit uitstrekte van 's-Gravenzande tot Leiden. In het jaar 1230 kocht Graaf Floris IV een landhuis, 's Haghe, dat bij een beek en een duinmeer stond. Dat meertje is later vierkant gemaakt, dat is de huidige Hofvijver.
Graaf Willem II besloot in 1248 tot de bouw van een kasteel op de plek waar zijn vader Floris IV het landhuis had gekocht. Dat kasteel is afgebouwd door zijn zoon Graaf Floris V en dat is de huidige Ridderzaal.

Het Stadhouderlijk Paleis, het huidige Binnenhof, verrees tussen 1600 en 1650. Toen men na de Tachtigjarige Oorlog besloot om juist in Den Haag het regeringscentrum van de Republiek te vestigen, was dat vooral een negatieve keuze. Delft, Leiden en alle belangrijke steden waren zo jaloers dat ze elkaar de status van regeringscentrum misgunden. Maar die keuze voor 's-Gravenhage bepaalde voortaan het aanzien van de Hofstad. Want ministeries en ambassades, paleizen en patriciërshuizen stempelen nog steeds onze voornaamste stad.

Tijdens onze politieke wandeling bewonderen we het Haagse Bos, de Koekamp en het Malieveld. We kruisen het Lange Voorhout en de Laan van Meerdervoort. We nemen een kijkje bij het Binnenhof en Paleis Noordeinde, maar we zwerven eveneens door negentiende eeuwse woonwijken, zoals het Regentessekwartier. Genoemd naar Koningin-Regentes Emma die tijdens de aanleg optrad als regentes voor haar dochter Wilhelmina.

We nemen een kijkje bij het Vredespaleis en de Archipelwijk, de buurt waar schijver Louis Couperus (1863-1923) woonde en werkte: ,,Zo ik iets ben, ben ik een Hagenaar.'' Het is tevens de wijk waar veel Indische Nederlanders zich vestigden, na 'het verlies van Indië' in 1948. Daaraan dankt de Hofstad haar bijnaam 'Weduwe van Indië' en het liedje 'Arm Den Haag', gezongen door Wieteke van Dort: ,,Ach kassian. Het is voorbij. Den Haag. De weduwe van Indië ben jij.''

Bekijk

Downloads

Links
Labels
Partij

« Terug

Reacties op 'Politieke wandeling in Den Haag'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2006 > juni

Geen berichten gevonden