Schriftelijke vragen Joël Voordewind e.a. over de berichten dat tegen vijf Saoedische mensenrechtenactivistes de doodstraf is geëist

27-08-2018 00:00 27-08-2018 00:00

Schriftelijke vragen Joël Voordewind en de Tweede Kamerleden Ploumen (PvdA), Ten Broeke (VVD), Van Ojik (GroenLinks), Agnes Mulder (CDA), Sjoerdsma (D66) en Van der Staaij (SGP) aan de Minister van Buitenlandse Zaken

Vraag 1
Bent u bekend met de berichten dat tegen vijf Saoedische mensenrechtenacti-vistes de doodstraf is geëist? 1)

Vraag 2
Wat vindt u ervan dat in Saoedi-Arabië mogelijk mensen worden onthoofd louter en alleen omdat zij hebben gedemonstreerd en getwitterd hebben voor meer werk en meer rechten in hun regio?

Vraag 3
Verloopt naar uw mening de procesgang van deze vrouwen eerlijk?

Vraag 4
Welke mogelijkheden ziet u om, al dan niet in Europees verband, druk uit te oefenen op de Saoedische regering om vreedzame demonstranten niet op te sluiten en de doodstraf tegen hen te eisen?

Vraag 5
Wat was de reactie van Saoedi-Arabië op de gezamenlijke EU-demarche waar u in antwoorden op eerdere Kamervragen over schrijft? 2)

Vraag 6
Hoe beoordeelt u deze nieuwe serie mogelijke doodstraffen en de toegeno-men arrestaties van mensenrechtenactivisten tegen de achtergrond van het hervormingsbeleid dat door de regering van het Koninkrijk Saoedi-Arabië en kroonprins Mohammed bin Salman wordt doorgevoerd?

1) https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/saoedi-arabie-eist-doodstraf-tegen-vijf-activisten-onder-wie-een-vrouw~b742c553/

2) Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2017–2018, nr. 2895

Toelichting:
Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van het lid Karabulut (SP), ingezonden 27 augustus 2018 (vraagnummer 2018Z14902).

Meer informatie

« Terug

Nieuwsarchief > 2018

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari