ChristenUnie zet vraagtekens verplichte eindtoets

IMG_002009-10-2006 14:40 09-10-2006 14:40

Minister van der Hoeven wil alle leerlingen in het basisonderwijs verplichten om een eindtoets te doen. Tweede Kamerlid Arie Slob (ChristenUnie) plaatst grote vraagtekens bij dit voornemen.

Minister van der Hoeven zegt voortdurend een voorstander te zijn van het geven van ruimte aan scholen om eigen keuzen te maken. Het wettelijk verplichten van eindtoetsen past daar niet in. Blijkbaar heeft de minister weinig vertrouwen in de keuzen die scholen daaromtrent maken. En zo stapelen de wettelijke verplichtingen zich in een snel tempo op.

Daar komt nog een belangrijk inhoudelijk argument bij. In de loop van de tijd hebben eindtoetsen ten onrechte steeds meer de status gekregen van een soort toelatingsexamen voor het voortgezet onderwijs. Ook worden toetsen steeds meer gebruikt om scholen te beoordelen. Daar zijn deze toetsen echter niet voor bedoeld. Hier ligt ook de reden dat scholen steeds meer moeite met de eindtoets hebben gekregen en in bepaalde situaties besluiten geen eindtoetsen af te nemen.

Het is van belang voor zowel het kind als de school dat deze ontwikkeling gestopt wordt. Helaas kiest minister van der Hoeven ervoor niet het misbruik van de eindtoets aan te pakken, maar komt ze nu zelfs met een wettelijke verplichting voor alle scholen om een eindtoets af te nemen. Een gemiste kans, aldus Kamerlid Arie Slob.

« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari