Slob debatteert over kerk en staat op Flevo

Boris van der Ham op Flevo2007grootmaandag 20 augustus 2007 09:59

Het Xnoizz Flevo Festival bood afgelopen weekeinde podium aan artiesten zoals Hillsong London, Newsboys en Michael W. Smith. Maar ook Tweede Kamerfractievoorzitter Arie Slob mocht vrijdag tijdens het populaire (circa negenduizend bezoekers) popfestijn optreden als debater. Zijn opponent was Tweede Kamerlid Boris van der Ham (D66) in een debat over de scheiding tussen kerk en staat.

Op zijn weblog blikt hij terug en trekt hij de lijn door naar de discussie over het recht op geloofsafval.

“Ik waardeer het dat Boris ook altijd op dit soort uitnodigingen in gaat”, schrijft Slob op zijn weblog over het debat. “Vorig jaar kruiste we met elkaar de degens over ongeveer hetzelfde onderwerp tijdens een bijeenkomst van studenten in Leiden. De meningsverschillen zijn (helaas, maar niet verrassend) gebleven.”

“D66 legt de scheiding van kerk en staat (teveel) uit als een scheiding tussen geloof en politiek. Dat is een grote misvatting. Helaas komt dat steeds vaker voor. Ook ik vind dat kerk en staat van elkaar gescheiden moeten zijn (onderscheiden posities en verantwoordelijkheden), maar dat wil niet zeggen dat daarmee ook het geloof uit het publieke domein verbannen moet worden. Als christen-politicus laat ik mijn geloof echt niet aan het haakje van de kapstok hangen als ik thuis de voordeur uitstap. Het drijft mij in mijn handelen. Daar moet in de politiek, zo vind ik, net zoveel ruimte voor zijn als voor andere overtuigingen.”

In het verlengde van dit debat met Van der Ham, reageert Slob op de media-aandacht voor het comité van ex-moslims. “Ik heb zelf ook het verzoek ontvangen om een steunverklaring te onderteken. Er zat echter nog geen steunverklaring bij de mail. Ik heb hen gevraagd dit eerst maar eens op te sturen. Het zal overigens zeer de vraag zijn of ik onder dergelijke verklaringen mijn handtekening zal zetten.”

Slob zegt wel ‘gevoel’ te hebben voor het onderwerp van recht op geloofsafval, waarmee het comité zich bezighoudt. Hij zegt mensen te kennen die met en zonder moeite met de Islam hebben kunnen breken. Toch stelt hij vast dat de Islam moeite heeft met omgaan met ex-geloofsgenoten.”

“Het comité heeft een punt als het dat daar aandacht voor vraagt. Moeite heb ik echter met de wijze waarop dit comité zich steeds meer presenteert. Ook begint de zaak steeds meer (eenzijdig) te politiseren. In dat opzicht stoort het mij bijvoorbeeld dat iemand als Mark Rutte zich zo publiekelijk afficheert met een persoon als Ehsan Jami. In het bijzonder dat hij zich daarbij afzet tegen Wouter Bos, die in mijn ogen terecht heeft aangegeven dat het weinig vruchtbaar is om moslims te beledigen en kwetsen.(Rutte: "Bos gaat beschamend met Jami om", "Slappe houding van PvdA in integratiedebat"). Het onderwerp Islam en integratie van moslims is in ons land nog steeds zeer beladen. Dat is de laatste weken eerder meer dan minder geworden. Dan past het politici om daarin pacificerend op te treden en niet nog eens extra olie op het vuur te gooien.”

Labels
Arie Slob
Tweede Kamer

« Terug

Nieuwsarchief > 2007 > augustus

Geen berichten gevonden