Huizinga gaat voor groei in kwaliteit en capaciteit OV

Gouden Koets19-09-2007 11:05 19-09-2007 11:05

Staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer en Waterstaat wil dat meer mensen met bus, tram, metro en trein gaan reizen. Dinsdag werd duidelijk dat zij meer wil investeren in de kwaliteit en capaciteit van het openbaar vervoer. Dit jaar al wil Huizinga starten met nog meer gratis en goedkoop OV-projecten. “Snelheid in besluitvorming wordt het motto voor het komend jaar”, zeggen de bewindslieden van Verkeer en Waterstaat.

Huizinga neemt het regionaal openbaar vervoer, de introductie van de OV-chipkaart, de sociale veiligheid en het taxibeleid voor haar rekening. In het OV-beleid dat Huizinga wil voeren staat de deur-tot-deurbenadering centraal. “Het gaat erom de reiziger een zo aantrekkelijk mogelijk OV aan te bieden in termen van verbindingen, reistijd en comfort.”.

De komende kabinetsperiode wordt 150 miljoen euro extra gereserveerd voor verbeteringen van het OV, waaronder de capaciteitsuitbreiding. Ook moeten de aansluitingen tussen fiets of auto en het OV daarmee worden verbeterd. In acht tot tien regio’s worden in het komende jaar nieuwe proeven gedaan met gratis of goedkoop OV voor werkende mensen. Hiervoor is 50 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Water
Staatssecretaris Huizinga is ook verantwoordelijk voor zee- en binnenvaart en het waterbeleid. Vanaf 2009 krijgt ze 250 miljoen euro extra (naast de 420 miljoen euro in de begroting van 2007) voor de aanpak van de primaire waterkeringen, zoals de Afsluitdijk.

In het verlengde van de onlangs gepresenteerde Watervisie zal eind 2007 een concept beleidskader voor het IJsselmeer verschijnen. In april presenteerde Huizinga het adviesrapport ‘Een ander IJsselmeergebied, een ander beleid’. Aanleiding daarvoor is de verslechterde ecologische toestand, de klimaatverandering en de druk op de ruimte en bereikbaarheid in het gebied. Na overleg met de belanghebbenden zal Huizinga samen met de ministeries van LNV en VROM in januari 2008 besluiten over de juridische uitwerking van het beleidskader.


Lees meer op de website van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Beluister ook de podcast van Tineke Huizinga over wat voor haar portefeuille de speerpunten zijn uit de begroting voor 2008.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
20070918 Tekst podcast Huizinga1,7 MBaudio/mpegdownload

« Terug

Nieuwsarchief > 2007

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari