Bort Koelewijn nieuwe burgemeester Kampen

bort_koelewijn_610maandag 15 juni 2009 10:25

Bort Koelewijn (ChristenUnie) wordt de nieuwe burgemeester van Kampen. De gemeenteraad van Kampen heeft donderdagavond besloten hem voor te dragen bij de minister van Binnenlandse Zaken. Koelewijn is sinds 2004 burgemeester van de gemeente Rijssen-Holten. Daarvoor was hij burgemeester in de gemeente Liesveld en is hij in enkele plaatsen werkzaam geweest als gemeentesecretaris.

Naar het oordeel van de gemeenteraad heeft Koelewijn ,,de juiste mix van kwaliteiten en voldoet hij aan het profiel voor het burgemeesterschap van Kampen’’. Koelewijn volgt in Kampen de VVD’er Jan Oosterhof op als burgemeester. Deze gaat op 1 september met vervroegd pensioen.

(Bron: Nederlands Dagblad)

'Koelewijn, wat maak-ie mie nô!'

(Uit  Twentse Courant Tubantia, 14 juni 2009)

Bij thuiswedstrijden van Excelsior '31 zit Koelewijn regelmatig op de tibune. "'s Winters met rood-witte sjaal. Hij is een echte supporter van ons. Als het even kon, was hij er. Koelewijn praat met iedereen", heeft voorzitter Lamber Voortman de laatse jaren ervaren. Hij noemt het een 'slechte zaak' voor Rijssen dat Koelewijn vertrekt.

"Met name voor de sport. Hij is de eerste burgemeester met zo'n warm hart voor de sport. We verliezen een zeer sportminded burgervader. Met de nadruk op burgervader. Een geweldige man. Ik hoop dat de nieuwe burgemeester een beetje op hem lijkt."

Voor SGP-fractievoorzitter Ben Beens is het vertrek van Koelewijn 'heel verrassend'. "Ik had verwacht dat hij na enige jaren in zijn tweede termijn weg zou gaan. Koelewijn steekt boven het maaiveld uit. Hij heeft onmiskenbaar grote bestuurlijke kwaliteiten. En is een bijzonder aardige man. Daarom is het jammer dat Koelewijn ons nu al gaat verlaten." Over de opvolger: "De nieuwe burgemeester moet een krachtige bestuurder zijn met veel aandacht voor het bedrijfsleven. En hij moet oog hebben voor de christelijke samenleving in Rijssen. Daar moet de nieuwe burgemeester zich harder voor maken dan Koelewijn."

Elsrock
Als organisator van Elsrock heeft André Pouw dikwijls contact met Koelewijn, die telkens een vergunning voor het metalfestival heeft verstrekt. Ook al neemt een fors deel van de bevolking hem dat kwalijk, getuige 3600 bezwaarschriften tegen het festival. "Koelewijn heeft respect afgedwongen met de manier waarop hij de democratie heeft verdedigd", prijst Pouw. Hij vindt het 'jammer' dat Koelewijn verterkt. "Je weet niet wie je terug krijgt als burgemeester." Koelewijn heeft verschillende malen publiekelijk het vertrouwen in Elsrock uitgesproken. Pouw: "Dat heeft ons goed gedaan. Dat vertrouwen is wederzijds. Al moesten we telkens lang op de vergunning wachten. Dat hebben we de burgemeester wel kwalijk genomen."

Het vertrek van Koelewijn heeft volgens Pouw geen gevolgen voor Elsrock. " De regelgeving wordt er niet anders door."

Op de slotavond van de wandelvierdaagse reikte Koelewijn gisteravond voor de laatste keer de Bort Koelewijn Bokaal uit; de beker voor de best verklede groep. Voorzitter Willem Schreurs van de Wandelvereniging: "We hebben de bokaal naar de burgemeester genoemd omdat hij de avondvierdaagse zo'n warm hart toedraagt. Als bij het defilé de laatste wandelaar is gepasseerd, gaat hij mee naar het park om de prijzen uit te reiken. Erg jammer dat hij weggaat. De beker blijft Bort Koelewijn Bokaal heten."

 "Het nieuws van zijn vertrek heeft me toch wel overvallen", zegt dominee A. Schreuder van de Gereformeerde Gemeente Rijssen (Zuiderkerk). " We hebben natuurlijk een aantal keren lijnrecht tegenover elkaar gestaan. Persoonlijk vind ik dat Koelewijn de grenzen die een burgemeester van een gemeente als de onze zou moeten hanteren wat al te ruim vaststelde. De indruk bestaat dat hij zich toch minder de burgemeester toonde van een groot deel van de Rijssense bevolking."

 Bewondering
"Het eerste wat ik dacht, toen ik het hoorde, was: Koelewijn, wat maak-ie mie nô", zegt komiek Harm Agteresch. "Ik kwam de burgemeester bij veel gelegenheden tegen en dat bewijst maar eens te meer dat hij een actief bestuurder is, die zich betrokken voelt bij zijn gemeente. Hij staat gewoon tussen het volk en de wijze waarop hij de vergunning voor Elsrock heeft verdedigd verdient bewondering."

"Burgemeester Koelewijn toont zich zeer betrokken en geïnteresseerd in de belangen van de middenstand", zegt Ard Wessels, voorzitter van middenstandsvereniging Habi. Hij is uitstekend op de hoogte van zaken die spelen, tot in de kleinste details. Het is bijzonder jammer dat hij vertrekt. "

"Ik denk dat de burgers van Rijssen-Holten hem enorm zullen missen" , aldus Willemien Riezebos, raadslid voor de ChristenUnie. "Bort Koelewijn staat heel erg boven de partijen en hij voelt goed aan wat er leeft in de gemeente. Of Rijssen-Holten rijp is voor een vrouwelijke opvolger? Ik denk het niet, maar ik vind kwaliteit belangrijker dan geslacht. "

"Bij diploma-uitreikingen en jubilea, dan is de burgemeester er altijd. Daar maakt hij tijd voor vrij", zegt brandweercommandant Jan Harbers. "Soms komt hij 's avonds even binnenwippen in de kazerne, gewoon om een praatje te maken. Dat toont aan dat hij de brandweer onder zijn hart draagt. Bort Koelwijn is echt een mens in zijn functie."

 "Een verlies voor onze gemeente, want Koelewijn is een burgemeester voor alle inwoners en zo iemand tref je niet altijd", vindt Rob Meijerink, raadslid voor de PvdA.

Ook voorzitter Jan Bakker van de Kring Werkgevers Rijssen is 'verrast' door het vertrek van Koelewijn. "Maar ik begrijp het wel. Kampen is voor hem een uitgelezen kans om een stap te maken. In zekere zin vind ik het jammer dat Koelewijn weggaat. Het is een toegankelijke en aimabele man, bovendien een buitengewoon goed spreker. Maar ik betreur het dat hij voor ons doen een slechte portefeuille heeft. Zonder economische zaken. Daardoor hebben we als bedrijfsleven weinig contact met hem. Jammer. Dat nemen we Koelewijn overigens zelf niet kwalijk. De politiek verdeelt namelijk de portefeuilles. Naar de toekomst kijkend hoop ik dat straks de nieuwe burgemeester economische zaken onder zijn hoede krijgt. Dat is beter voor het bedrijfsleven."


 

‘Jammer dat ik Elsrock moet loslaten’

(Interview Nederlands Dagblad, 13 juni 2009)

Bort Koelewijn (ChristenUnie) wordt de nieuwe burgemeester van Kampen. De huidige burgemeester van Rijssen- Holten ziet het als grootste uitdaging ervoor te zorgen dat verschillende groepen in de samenleving goed met e kaar communiceren.

De gemeenteraad van Kampen heeft unaniem besloten de 55-jarige Bort Koelewijn als burgemeester voor te dragen bij de minister van Binnenlandse Zaken. Koelewijn is sinds 2004 burgemeester van de gemeente Rijssen-Holten. Daarvoor was hij burgemeester in de gemeente Liesveld en is hij in enkele plaatsen werkzaam geweest als gemeentesecretaris. Hij volgt in Kampen de VVD’er Jan Oosterhof op als burgemeester. Deze gaat op 1 september met vervroegd pensioen. Volgens de gemeente Kampen voldoet Koelewijn aan het opgestelde profiel. ,,Het samenbinden van mensen en groepen is zijn kracht’’, staat in een toelichting. Kampen roept iets op, stelt de toekomstige burgemeester van de Hanzestad. Het is een monumentale stad aan het water. Dat staat voor geschiedenis en voor dynamiek, meent Koelewijn. ,,Met name dat dynamische karakter is me opgevallen toen ik me verdiepte in de gemeente. Er is bijna geen vierkante meter waar de gemeente niet bezig is met revitalisatie.’’ Koelewijn wijst op de Hanzelijn, de hoogwaterproblematiek, de opkomst van glastuinbouw in met name IJsselmuiden en de grote binnenhaven. ,,Wat gebeurt er eigenlijk niet in Kampen? Het is belangrijk dat er voor de besluiten draagvlak is van de bevolking. Ik vind het een bijzonder boeiend proces om daaraan bij te dragen.’’

Liesveld, Rijssen en nu Kampen. Kiest u bewust voor gemeenten waar veel christenen wonen?
,,Misschien speelt dat een rol, maar ik vind vooral belangrijk dat verschillende groepen in een gemeente goed met elkaar samenleven. Als mensen vanuit een bepaalde overtuiging handelen, levert dat ook extra energie op. Die drijfveer van mensen geeft een extra glans. Ik kan me goed inleven in religieuze groepen, maar juist ook in groepen die op een andere manier in het leven staan. Het is belangrijk om voor hen niet alleen respect te hebben, maar ook waardering voor wat ze doen. Mensen moeten zich begrepen voelen. Ik wil een burgemeester voor iedereen zijn.’’

In Kampen zijn hevige discussies gevoerd over evenementen op zondag, waardoor ook een college is gevallen. Mensen zullen vanwege uw politieke achtergrond (ChristenUnie) misschien denken dat u voorgesorteerd staat in dit debat.
,,Die beelden kunnen er zijn, maar laat de praktijk daar maar overheen gaan. In Rijssen spelen vergelijkbare discussies. Ik heb altijd geprobeerd de verschillende groepen met elkaar in gesprek te brengen en krijg van allerlei mensen te horen dat ze die inspanning hebben gewaardeerd. Het vraagt tijd om het vertrouwen te winnen en dat kan alleen als je er bent.’’

Hoe kijkt u aan tegen de discussie in Kampen over de zondagsrust?
,,De gemeente heeft beleidsregels opgesteld. Ik kan alleen nog maar oordelen over de woorden op papier. Maar twee dingen spraken me aan: er is enerzijds een besef dat er meerdere groepen in de samenleving zijn en dat de dynamiek van Kampen ook in de praktijk tot uitdrukking mag komen. Aan de andere kant is er ook het besef dat dit niet ongebreideld hoeft te zijn.’’

In Rijssen kreeg u scherpe kritiek uit reformatorische hoek over het toestaan van het jaarlijkse metalfestival Elsrock Werd u Rijssen ook niet een beetje zat door dergelijke discussies?
,,Nee, het in goede banen leiden van zulke processen gaf me alleen maar extra energie. Het gaat dan om de vraag hoe je goed omgaat met de vrijheid van meningsuiting én de vrijheid van godsdienst. Wat dat betreft is het jammer dat ik Elsrock zal moeten loslaten. Ik kreeg ook brieven met hele principiële vragen, zoals: hoe ver moet je gaan in de gehoorzaamheid van de wet? Dat zijn prachtige discussies.’’

« Terug

Reacties op 'Bort Koelewijn nieuwe burgemeester Kampen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2009

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari