ChristenUnie: Amsterdam saboteert regeerakkoord

drugsvrijdag 05 februari 2010 16:53

Burgemeester van Amsterdam Job Cohen lijkt af te willen van de afstandscriteria voor coffeeshops in de buurt van scholen. Dat blijkt uit stukken die hijzelf naar de gemeenteraad heeft gestuurd (Parool, 4 februari). De ChristenUnie heeft hierover schriftelijke vragen ingediend, want zegt Ed Anker: ,,Afspraak is afspraak. Wij willen jongeren zover mogelijk uit de buurt van drugs houden."

Burgemeester van Amsterdam Job Cohen lijkt af te willen van de afstandscriteria voor coffeeshops in de buurt van scholen. Dat blijkt uit stukken die hijzelf naar de gemeenteraad heeft gestuurd (Parool, 4 februari). De ChristenUnie heeft hierover schriftelijke vragen ingediend. Kamerlid Ed Anker: ,,We hebben in het regeerakkoord afgesproken dat er in 2011 geen coffeeshops meer in de buurt van scholen staan. Het lijkt me zeer onverstandig als de burgemeester van Amsterdam onder deze afspraak uit probeert te komen. Hij zou juist de ambitie moeten hebben om de jonge inwoners in zijn stad uit de buurt van drugs te houden."

In reactie hierop geeft Cohen aan dat de afspraak tussen Rijk en gemeenten over de afstandscritera niet dwingend is. Als andere maatregelen beter werken, hoeft het zover niet te komen. Maar zegt Ed Anker: ,,Zo vrijblijvend is het natuurlijk niet. In het Strategisch Beraad Veiligheid van 10 juli 2008 is tussen de VNG en de ministers van BZK en Justitie overeengekomen dat gemeenten met een coffeeshop een afstandscriterium tot scholen vaststellen op 250 meter.  Tenzij kan worden aangetoond waarom dit niet mogelijk is en wordt aangegeven welke andere drempelverhogende maatregelen er genomen zijn. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat deze uitzonderingsregel van toepassing is op álle coffeeshops in Amsterdam."

SCHRIFTELIJKE VRAGEN

Schriftelijke vragen van het lid Anker aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het bericht ‘Coffeeshop bij school niet dicht' (Parool, 4 februari 2010)

1. Bent u bekend met het bericht ‘Coffeeshop bij school niet dicht'? (1)

2. Klopt het dat burgemeester Job Cohen komt met alternatieve maatregelen om te verhinderen dat coffeeshops in de buurt van scholen moeten sluiten?

3. Hoe verhoudt het beleid van de gemeente Amsterdam zich tot het Bestuursakkoord Rijk-gemeenten waarin staat dat alle gemeenten uiterlijk in 2011 een minimale afstand van 250 meter tussen middelbare scholen en coffeeshops moeten hanteren?

4. Op welke wijze gaat u ervoor zorg dragen dat, zoals in het regeerakkoord en beleidsprogramma staat opgenomen, er uiterlijk in 2011 geen coffeeshops meer in de nabijheid van scholen te vinden zullen zijn?

5. Klopt het dat de gemeente Amsterdam zelf onderzoek heeft laten doen en dat daaruit zou blijken dat softdruggebruik onder leerlingen voor komt op Amsterdamse scholen, maar dat dit volgens leraren en leerlingen op de meeste scholen geen groot of acuut probleem is?

6. Deelt u de mening dat softdrugs- en alcoholgebruik onder minderjarige leerlingen altijd een acuut probleem is, te meer daar uit onderzoek blijkt dat veel drinken en blowen het risico op schooluitval vergroot? (2)

1) Parool, 4 februari 2010

2) http://www.minocw.nl/actueel/nieuws/36088/veel-drinken-en-blowen-vergroot-risico-op-schooluitval.html

 

 

 

Labels
Ed Anker
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie: Amsterdam saboteert regeerakkoord'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2010 > februari

Geen berichten gevonden