ChristenUnie: 'Uitzetting Somaliërs onverantwoord'

Joël Voordewind bij Somalische vluchtelingen aan de grens Somalië en Ethiopië (2)zaterdag 10 juli 2010 11:03

De ChristenUnie spreekt schande van de dreigende uitzetting van Somaliërs naar hun vaderland. Volgens Kamerlid Joël Voordewind is het onverantwoord de voormalige asielzoekers terug te sturen, omdat de situatie in Somalië zo slecht is dat ze er niet veilig zijn.

Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) liet dit voorjaar weten vast te houden aan het uitgangspunt dat asielaanvragen van Somaliërs per geval worden beoordeeld. Hij zag geen reden om deze asielzoekers weer als groep te gaan beschermen, zoals eerst wel het geval was.

De situatie in Centraal- en Zuid-Somalië is wel zorgwekkend, oordeelde de minister, maar voor niet elke asielzoeker die terugkeert bestaat het gevaar dat zijn mensenrechten worden geschonden. Maar Voordewind vindt het heel raar dat Somaliërs terug moeten als het ministerie van Buitenlandse Zaken aangeeft dat hun land er slecht aan toe is.

Ook geldt er een negatief reisadvies van Buitenlandse Zaken voor dit land en geven mensenrechtenorganisaties als Amnesty International en Human Rights Watch aan dat de situatie rond de Somalische hoofdstad Mogadishu verschrikkelijk is, voert Voordewind aan.

Hij noemt voorbereidingen van uitzettingen ,,een vorm van intimidatiepolitiek'' en vraagt de minister te stoppen met de procedure.

Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken stelt dat zijn ministerie slechts aangeeft hoe een land eraan toe is. Het is aan zijn collega van Justitie om te beoordelen of voormalige asielzoekers kunnen terugkeren.

(De Pers 10 juli 2010)

-----------

Vragen van het lid Voordewind (ChristenUnie) aan de minister van Justitie.

  1. Kent u het bericht “Hirsch Ballin gaat Somaliërs uitzetten”[1]?
  2. Kunt u bevestigen dat er voorbereiding wordt getroffen om een groep Somalische ex-asielzoekers naar Mogadishu uit te zetten en dat er een terugkeerovereenkomst is gesloten met de Somalische overgangsregering?
  3. Zo ja, op basis waarvan is deze terugkeerovereenkomst gesloten? En wat zijn de voorwaarden van deze terugkeerovereenkomst?
  4. Bent u op de hoogte van de brief die minister Verhagen onlangs naar de Kamer stuurde met daarin de toestand in Somalië beschreven: Vanuit elk perspectief somber?[2]
  5. Deelt u deze mening? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?
  6. Bent u op de hoogte van het reisadvies voor Somalië op de site van Buitenlandse Zaken en het feit dat maar delen van de hoofdstad in handen is van de overgangsregering?[3]
  7. Deelt u de mening dat het erg tegenstrijdig is als er een negatief reisadvies geldt voor Somalië vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken er wel voorbereidingen worden getroffen om ex-asielzoekers uit te zetten?
  8. Waarom is er gekozen om voorbereidingen te treffen om een groep Somalische ex-asielzoekers uit te zetten terwijl gerespecteerde mensenrechtenorganisaties als Amnesty en Human Rights Watch aangeven dat de situatie rondom Mogadishu verschrikkelijk is?
  9. Deelt u de mening dat de voorbereidingen van de uitzettingen een vorm van intimidatiepolitiek is?
  10. Bent u bereid om de voorbereiding van een groep Somalische ex-asielzoekers te herzien? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat gebeurt er in dat geval met deze groep Somalische ex-asielzoekers?
  11. Bent u bereid deze vragen binnen een week te beantwoorden gezien de dreigende uitzetting van de somalische asielzoekers?

 


[1] Trouw, 9 juli 2010

[2] Kamerstuk 22 831 – 61

[3] http://www.minbuza.nl/nl/Reizen_en_Landen/Reisadviezen/Reisadviezen_alfabetisch/S/Somalië

Labels
In de media
Joël Voordewind

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie: 'Uitzetting Somaliërs onverantwoord''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2010 > juli

Geen berichten gevonden