'Nederland moet geldkraan Afghanistan dichtdraaien'

moslima_afghanistan_610dinsdag 13 juli 2010 11:20

Nederland moet het voorbeeld van de Europese Unie volgen en ook stoppen met de financiële ondersteuning van het corrupte regime in Afghanistan. Dat stelt Tweede Kamerlid Joël Voordewind in Kamervragen aan de minister van Buitenlandse Zaken. 'Geld overmaken naar corrupte regimes moet stoppen. Dit geld kan beter besteed worden door de Nederlandse hulporganisaties die veel beter in staat zijn de allerarmste Afghanen te bereiken.'

Vragen van het lid Voordewind (ChristenUnie) aan de minister van Buitenlandse Zaken over EU-hulp aan Afghanistan opgeschort.

  1. Heeft u kennis genomen van het bericht “EU-hulp aan Afghanistan opgeschort.”[1]
  2. Wat is uw politieke oordeel over dit bericht? Ondersteunt u de beslissing van de Europese Unie om hulp aan Afghaanse regering Karzai ter waarde van 600 miljoen euro voor onbepaalde tijd op te schorten?
  3. Welke consequenties trekt u naar aanleiding van dit besluit voor het Nederlandse hulpprogramma voor de regering van Karzai?
  4. Deelt u de mening dat het Nederlandse hulpprogramma eveneens opgeschort dient te worden en pas weer van start kan gaan als er concrete en duidelijke maatregels worden genomen door de regering Karzai om corruptie te bestrijden?
  5. Bent u tevens van mening dat de Slotverklaring van de vredesjira moet worden aangevuld met de toevoeging dat niet alleen het geweld van regionale verzetsgroepen moet worden afgezworen tegen Afghanen, maar ook het geweld tegen buitenlanders (ISAF)? [2]
  6. Bent u bereid, indien de corruptie niet daadkrachtig wordt aangepakt en het geweld niet wordt afgezworen tegen buitenlanders als voorwaarde voor onderhandelingen,  deze vrijgekomen hulpgelden bestemd voor de regering Karzai, vervolgens ter beschikken te stellen aan particuliere hulporganisaties, zodat de bevolking geen nadelige gevolgen hiervan ondervindt?

 


[1] NOS nieuws

[2] Kamerstuk 27 925 – 398  Bijlage: The resolution Adopted at the Conclusion of the National Consultative Peace Jira Junu 2-4, 2010: -“ The disaffected in armed opposition should renounce violence and all other activities that result in killing our people and destroying the infrastructure and should dissociate themselves from Alqaeda and other terrorist groups (2010:4) ”

Labels
Buitenlands beleid
Joël Voordewind

« Terug

Reacties op ''Nederland moet geldkraan Afghanistan dichtdraaien''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2010 > juli

Geen berichten gevonden