ChristenUnie: elk kwartier intercity Utrecht-Zwolle

trein grootdonderdag 07 oktober 2010 16:38

Meer directe verbindingen Groningen en Leeuwarden. De ChristenUnie wil dat het kabinet ook buiten de Randstad investeert in het spoor en komt vandaag met een voorstel om het aantal intercity’s tussen Utrecht en Zwolle te verdubbelen.

Tweede Kamerlid Arie Slob: ,,Nu kunnen er maar twee intercity’s per uur rijden omdat ze nergens de stoptreinen kunnen passeren. In de spits rijden extra treinen daarom vlak achter elkaar en die zitten bomvol. Met een paar korte inhaalsporen bij stations wordt een kwartierdienst mogelijk. Hierdoor zal het aantal reizigers ongetwijfeld fors groeien en wordt de A28 ontlast.

Al sinds 2006 vraagt de ChristenUnie om een onderzoek naar een beter treinaanbod richting Zwolle, Groningen en Leeuwarden. Slob: ,,Ondanks twee aangenomen Kamermoties van de ChristenUnie en meerdere Kamervragen heeft minister Eurlings dit nog steeds niet uitgezocht”. Het Kamerlid heeft daarom nu zelf de mogelijkheden op een rij gezet. Slob: ,,En wat blijkt: met een relatief beperkte investering in een paar inhaalsporen ben je er. Dat geld moet te vinden zijn als je bedenkt dat er 4,5 miljard beschikbaar is voor extra investeringen in het spoor. Van dat geld hoeft niet alleen de Randstad te profiteren.” Het Kamerlid vraagt het kabinet dan ook een planstudie te starten voor de Veluwelijn.

Het Kamerlid stelt voor bij 2 of 3 stations inhaalsporen aan te leggen en dynamisch verkeersmanagement toe te passen op de Veluwelijn. Hierdoor verdubbelt de capaciteit en wordt ook de bouw van het nieuwe station Nijkerk Corlaer mogelijk. Bovendien is er nog de mogelijkheid om de twee extra intercity’s vanaf Zwolle als stoptrein te laten doorrijden. Slob: “Dan krijgen Groningen en Leeuwarden 4 rechtstreekse verbindingen per uur met de Randstad en houden plaatsen als Hoogeveen hun directe verbinding met de Randstad.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
20101007 notitie Arie Slob Veluwelijn197,9 kBapplication/pdfdownload
Labels
Arie Slob
In het land
Tweede Kamer

« Terug

Nieuwsarchief > 2010 > oktober

Geen berichten gevonden