Cynthia Ortega-Martijn: kabinet ziet democratie als kostenpost

Tweede Kamer P1020907a (610x192)vrijdag 03 december 2010 11:40

Het nieuwe kabinet ziet democratische controle als kostenpost. Tot die conclusie komt ChristenUnie-Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn. Ze plaatst grote vraagtekens bij het kabinetsplan om de Eerste en Tweede Kamer, gemeenteraden en Provinciale Staten te verkleinen. In de ogen van Ortega behoort de gekozen volksvertegenwoordiging niet tot dat deel van de overheid dat veel burgers als bureaucratisch ervaren.

‘De democratische controle is juist essentieel is voor het functioneren van de democratie.’ Het ChristenUnie-Kamerlid zal haar bedenkingen vandaag inbrengen bij het debat over de begroting van Binnenlandse Zaken. Ortega vindt ook dat met de plannen, die zijn opgenomen in het regeerakkoord, de waarde van de evenredige vertegenwoordiging geweld wordt aangedaan. Vooral kleinere partijen worden daar volgens de ChristenUnie de dupe van. ‘Ons stelsel kent juist de rijkdom van een brede afspiegeling van politieke opvattingen. Ook kleinere partijen kunnen voluit meedoen en vervullen niet zelden een samenbindende rol’, stelt Ortega. ‘Vermindering van het aantal politieke vertegenwoordigers zorgt voor een hogere kiesdeler.’ Om die reden maakt ze zich zorgen over de gevolgen die de verkleining van de volksvertegenwoordiging zal hebben op de pluriformiteit in de politiek.

Principiële karakter
Het Kamerlid zegt niet tegen ‘snijden in eigen vlees’ door de overheid te zijn, maar wijst op het principiële karakter van de plannen. Ortega: ‘De volksvertegenwoordiging controleert juist die overheid.’ Ze vindt het ook onduidelijk waarop minister Donner (Binnenlandse Zaken) baseert dat de volksvertegenwoordiging wel kleiner kan. Overigens heeft het kabinetsplan in elk geval op landelijk niveau heel wat voeten in de aarde: voor het verkleinen van de Eerste en Tweede Kamer is een grondwetswijziging nodig. Na de eerste behandeling ervan, moet in een volgende kabinetsperiode tweederdemeerderheid van beide Kamers zo’n wijziging steunen.

(Nederlands Dagblad, 1 december 2010)

 

Labels
Cynthia Ortega
In de media
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Cynthia Ortega-Martijn: kabinet ziet democratie als kostenpost'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2010 > december

Geen berichten gevonden