'Innoveer om uit de crisis te komen'

maandag 06 augustus 2012 13:12

Investeer gericht in een tweetal topsectoren waarin Nederland excelleert. Daarvoor pleit ChristenUnie-kandidaat Eppo Bruins, tegenover NU.nl. "Andere Europese landen bewijzen dat het werkt."

Bruins, nu nog directeur van onderzoeksfinancier STW, pleit voor meer geld voor innovatie, maar ook voor minder topsectoren waarin gericht wordt geïnvesteerd. "Ik investeer liever in een techneut dan in een bankier."

Investeren in een tijd waarin bezuinigen het devies is. Is dat wel verstandig?

"Het belangrijkste is dat we weer geld gaan verdienen met echte producten. In de financiële wereld is het hopeloos fout gegaan, omdat er nepproducten werden verkocht. Nog steeds dringt het in die wereld niet door dat het structureel anders moet."

"Ik ben er van overtuigd dat je de investeringen terugverdient als je het geld inzet in slimme producten die niemand anders kan maken en die je wereldwijd kunt exporteren."

Investeringen in innovatie en onderwijs renderen altijd, wordt gezegd. Maar is dat niet te makkelijk gesteld?

"Het Centraal Planbureau heeft er geen goeie berekening voor, dat klopt. Maar er zijn internationale studies die zeggen dat elke euro die in innovatie wordt gestoken zich een factor 4 a 5 terugverdient. Dat komt doordat men meer kennis opdoet en betere producten ontwerpt, die weer worden ingezet om de economie te versterken."

"Het blijft wel moeilijk om oorzaak en gevolg goed zichtbaar te maken. Heel concreet zie je wel dat in Duitsland recent nog is afgesproken dat er 2,4 miljard euro extra voor onderzoek wordt uitgetrokken. Sowieso zie je dat de landen die durven te investeren, zoals Duitsland, Denemarken en Slowakije, het goed doen in Europa. De rest kachelt economisch achteruit."

Is dit 1 op 1 te verklaren door de investeringen in onderzoek?

"70 procent van de economische meerwaarde van Nederland zit in de maakindustrie en landbouw. Dat zijn grotendeels innovatieve producten. Kijk in Nederland naar chipfabrikant ASML. Die moeten vernieuwende chipsmachines maken om voorop te blijven lopen in de wereld."

U wilt meer geld voor innovatie maar ook selectief investeren in topsectoren. Waarin verschilt u dan van het kabinet-Rutte? Die kozen ook voor topsectoren.

"Het principe van topsectoren is wel goed. Tegelijk werd er echter beknibbeld op de kenniseconomie. Ook zijn de negen topsectoren waar Rutte voor koos er te veel. Investeer gericht in twee sectoren."

Welke twee?

"In hightech, inclusief nanotechnologie en ICT, en het cluster Agrofood/chemie, oftewel de ontwikkeling van een duurzame economie. In deze sectoren zijn wij als land de absolute wereldtop. Die positie moeten we behouden."

Maar dat gericht investeren zal onvermijdelijk gevolgen hebben voor andere sectoren.

"Nou, kijk naar de energiesector. Die sector komt internationaal niet in de lead, terwijl er wel veel overheidsgeld in zit. Dat komt omdat er geen visie achter zit. Er zou een visie op duurzaamheid achter moeten zitten."

"Het gaat er om dat je elke sector op maat bedient. Kijk naar de creatieve industrie. Dat zijn vooral kleine bedrijfjes. Die zou je kunnen helpen via het vergroten van het innovatiefonds voor het MKB."

"Het is een beetje zoals met de sporters op de Olympische Spelen. Elke sporter heeft zijn eigen behandeling nodig."

Goed, gericht investeren in twee sectoren dus. Maar hoe dan?

"Dat kan op alle niveau's. Meer investeren in techniekonderwijs op het mbo. Er is een groot tekort aan goede techneuten. Ook moet meer geïnvesteerd worden in onderzoekscentra op wereldniveau. Op het voortgezet onderwijs moet meer onderwijsondersteunend personeel komen om natuurkunde en scheikunde aantrekkelijker te maken."

"Alles moet tot doel hebben de economie aan te jagen en maatschappelijk relevant zijn. Denk aan de zorg. Investeringen in nieuwe technieken zorgen voor werkgelegenheid. Bovendien maakt het de zorg goedkoper en sneller, daar heeft iedereen voordeel van."

(Bron: nu.nl)

Maak in dit korte filmpje kennis met kandidaat Eppo Bruins:

« Terug

Reacties op ''Innoveer om uit de crisis te komen''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2012 > augustus