ChristenUnie stelt vragen aan Ierse minister over veiligheid Ryanair

zijaanzicht vlaggen tour22-01-2013 09:18 22-01-2013 09:18

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) heeft maandag 21 januari in Brussel aan de Ierse minister van Transport Leo Varadkar opheldering gevraagd over de veiligheidsituatie bij de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair. De Ierse minister was in de transportcommissie van het Europees Parlement om zijn werkprogramma voor de komende maanden toe te lichten. Van Dalen: ,,De laatste weken komen er verontrustende berichten binnen over het veiligheidsbeleid van Ryanair. Vliegtuigen zouden maar net voldoende brandstof bij zich hebben om de eindbestemming te halen, zonder extra marge. Europese luchtvaartinspecties, de Ierse voorop, doen er daarom goed aan de luchtvaartmaatschappij de komende tijd onder verscherpt toezicht te plaatsen."

Volgens Van Dalen, vicevoorzitter van de transportcommissie van het Europees Parlement, is het niet alleen belangrijk dat Ryanair aan alle wettelijke regels voldoet. Ook moet in de bedrijfscultuur de veiligheid voorop staan: ,,Mag een gezagvoerder bijvoorbeeld zelf bepalen meer brandstof mee te nemen, als hij dat op grond van de weersomstandigheden nodig vindt? Of telt bij deze prijsvechter alleen het economisch gewin? In dat geval is het wachten op het moment dat het een keer verkeerd gaat", aldus Van Dalen.

Varadkar antwoordde dat uit toezichtresultaten blijkt dat Ryanair aan de veiligheidseisen voldoet en een goede safety-record heeft. Volgens Van Dalen duikt de minister met dit antwoord weg voor de echte problemen. Van Dalen: ,,Aan de regels voldoen is wat anders dan een goede, veilige en open bedrijfscultuur hebben. Zo´n transparante cultuur is cruciaal voor iedere luchtvaartmaatschappij, en daarmee voor de veiligheid van de gehele luchtvaart!"

« Terug

Nieuwsarchief > 2013

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari