Negen lessen na negen maanden Den Haag (column ND)

G j Segersdinsdag 18 juni 2013 09:04

In een eerder leven had ik er als beleidsmedewerker en journalist al een paar jaar rondgelopen. Maar na de verkiezingen van september zette ik er mijn eerste stappen als politicus. Deze week is dat precies negen maanden geleden. Een aardig moment om negen geleerde lessen te noemen.

Politici zijn net mensen

Voor sommige mensen zijn Kamerleden alleen maar een e-mailadres waar je scheldkanonnades naartoe kunt sturen. Of alleen maar ideologische tegenstanders. Maar als iets telt in de politiek dan is het de menselijke factor. Of je in een debat dichter bij elkaar komt, hangt mede af van de omgang met elkaar buiten het debat om. Politiek is mensenwerk. En voor wie dat nog niet wist: Kamerleden zijn niet immuun voor genadeloze e-mails.

Dezelfde blauwe stoel, een totaal ander leven

In een fractie van vijf zetels zit niet zo gek veel hiërarchie en voor een lichtelijk anarchistisch ingesteld iemand als ik is dat aangenaam. Maar als je bij een grote fractie pech hebt, heb je een marginale portefeuille, debatteer je een keer per maand, wordt je bijdrage door vijf collega’s geredigeerd en bepaalt een bewindspersoon wat je wel en niet mag vragen. Er zijn 150 blauwe stoelen, maar hoe die zit wordt bepaald door waar die staat.

Zonder focus verdrink je in details

In het Kamerwerk heb ik met zes ministeries te maken, acht bewindspersonen en nog meer beleidsterreinen. Als ik overal over mee zou willen praten, zou ik niets meer te zeggen hebben. Ik maak daarom vooral werk van de strijd tegen mensenhandel en gedwongen prostitutie en van de inzet voor ruimte voor geloof in het publieke domein. Als ik de stem van de kiezer serieus neem, ben ik verplicht om debatten te laten lopen. Om op die andere punten het verschil te kunnen maken.

Geen verandering in Den Haag zonder verandering in het land

Mocht ik ooit een politieke bijdrage leveren in de strijd tegen gedwongen prostitutie, dan is dat niet vanwege politieke handigheid in Den Haag, maar omdat hulpverleners, opiniemakers en activisten buiten Den Haag hun stem hebben laten horen.

Vragen zijn interessanter dan de antwoorden

Soms wordt gezegd dat politici hun vragen – en de media-aandacht daarvoor – interessanter vinden dan de antwoorden die ze van bewindslieden krijgen. Ik ben erachter dat dat terecht is. Het feit dat je ergens aandacht voor vraagt, zegt vaak meer dan de omtrekkende bewegingen die de vele ambtenaren daarna in naam van een bewindspersoon maken.

Journalisten zijn net mensen

Er is geen complot van journalisten die gezamenlijk ideologische doelen nastreven. Maar er zijn wel goed benaderbare en doorgaans hardwerkende mensen, die op hun eigen manier burgers willen informeren over wat er in Den Haag gebeurt. Natuurlijk is er soms kluitjesvoetbal, onderlinge concurrentie en zijn er humeurverschillen. Dus, inderdaad, ook politieke journalistiek is mensenwerk.

Ga alleen de politiek in met een goed huwelijk

Politiek is een gulzig vak. Belangrijke debatten worden niet gepland aan de hand van de agenda van vrouw en kinderen. Iedere politicus betaalt privé een prijs voor het werk in Den Haag. Daarom kun je de politiek alleen in als je – mits getrouwd – een goed huwelijk hebt en als je dat zo wilt houden, moet je niet te lang in de politiek blijven.

Een kleinere partij kan meer bereiken dan ik dacht

Toen ik in de jaren negentig beleidsmedewerker was bij de RPF-fractie was de paarse meerderheid vaak overweldigend. Maar in de huidige verhoudingen kan iedere zetel van elke partij doorslaggevend zijn. Ik bevind ik me in dat deel van het politieke spectrum waar verschillende partijen regelmatig met elkaar onderhandelen over cruciale besluiten. Mocht u er nog aan twijfelen: christelijk getuigenis en politieke invloed vormen geen tegenstelling meer.

Succes hangt af van je team, zegen van God

Politiek is teamwerk. Succes hangt af van medewerkers die met hart en ziel werken, van fractiegenoten die je op betere gedachten brengen. Gelukkig heb ik die mensen om me heen. Maar er zijn momenten dat er onverwachts deuren opengaan, ongedachte medestanders op je weg komen, je een ongekend goed gesprek hebt en dan weet je het weer. Zegen is het werk van God.

Gert Jan Segers is Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie. Hij schrijft voor het ND iedere zes weken een column.

Labels
Gert-Jan Segers
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Negen lessen na negen maanden Den Haag (column ND)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2013 > juni

Geen berichten gevonden