ChristenUnie wil opheldering ontslag klokkenluider moskee-internaten

2012-gertjan-segersAPR_229131-10-2013 12:59 31-10-2013 12:59

De ChristenUnie wil opheldering over het ontslag van de klokkenluider die misstanden in moskee-internaten aankaartte. Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers heeft samen met SP-Kamerlid Van Raak schriftelijke vragen gesteld aan de minister van Sociale zaken en Werkgelegenheid. Aanleiding voor deze vragen was het bericht op nu.nl over het ontslag van de Rotterdamse klokkenluider over moskee-internaten. Segers: “Ik zie graag dat de minister met de gemeente in gesprek gaat over de kwestie. Naar onze mening had deze ambtenaar niet ontslagen mogen worden.”

De klokkenluider kreeg woensdag zijn ontslagbrief van de gemeente wegens ernstig plichtsverzuim door het lekken van vertrouwelijke informatie en het creëren van een onveilig gevoel binnen de gemeente. De klokkenluider bracht een week eerder misstanden in verschillende moskee-internaten aan het licht. Zo zouden er op de zolder van een Rotterdamse moskee-internaat 50 meisjes onder brandonveilige toestanden slapen. Daarnaast zouden de meeste internaten in Nederland illegaal, onveilig en slecht onderhouden zijn.

Segers heeft samen met SP-kamerlid Van Raak de volgende vragen ingediend:

  1. Bent u bekend met het bericht ‘Klokkenluider moskee-internaten ontslagen’?
  2. Waarom is deze werknemer ontslagen?
  3. Heeft deze werknemer te goeder trouw en naar behoren een melding gemaakt van de misstanden in de moskee-internaten?
  4. Hoe beoordeelt u dit ontslag in de lijn van de initiatiefwet Van Raak c.s. Wet Huis voor klokkenluiders? Had deze werknemer bij het nog op te richten Huis voor klokkenluiders een melding kunnen maken van de misstanden en daardoor rechtsbescherming kunnen krijgen en niet ontslagen hoeven worden?
  5. Heeft de gemeente conform de huidige regeling voor klokkenluiders gehandeld?
  6. Bent u bereid hierover een gesprek aan te gaan met gemeente Rotterdam?

« Terug

Nieuwsarchief > 2013

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari