'Energiewetgeving geeft groepen burgers geen kans'

Carla Dik - Foto: Anne Paul Roukema / ChristenUniemaandag 11 november 2013 20:32

De overheid maakt het leven zuur voor mensen die zelf stroom willen opwekken, zo vindt de ChristenUnie. Kamerlid Carla Dik-Faber presenteert vandaag een uitgebreid plan om het voor burgers makkelijker en goedkoper te maken om zelf stroom op te wekken. Hierdoor moet het aantal lokale energiebedrijfjes toenemen.

Het probleem zit volgens Dik-Faber in onze verouderde energiewetgeving. ,,Die gaat nog steeds uit van grote producenten enerzijds, en consumenten anderzijds. Dat onderscheid vervaagt echter. Je hebt steeds meer "prosumenten": mensen die voor een belangrijk deel zelfvoorzienend zijn en vaak ook nog energie kunnen terugleveren. Voor particulieren die zelfstandig zonnepanelen plaatsen, zijn er nu veel mogelijkheden. Maar wil je met meerdere mensen gezamenlijk energie opwekken, dan loop je aan tegen strenge eisen die nog steeds zijn toegespitst op de grote leveranciers. Dat ontmoedigt mensen.'

Het Kamerlid presenteert daarom vandaag een notitie met daarin plannen om het voor burgers makkelijker en goedkoper te maken om zelf stroom op te wekken.

Lees hier de notitie Lokale energie.

Lees hier een interview in Metro.

Lees hier een interview in het ND (betaalmuur).

« Terug

Nieuwsarchief > 2013

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari