'2014 wordt het jaar tegen voedselverspilling!'

vrijdag 13 december 2013 17:21

Iedereen is nodig om voedselverspilling uit de wereld te helpen. Die conclusie trok Kamerlid Carla Dik-Faber vandaag tijdens het door haar georganiseerde mini-symposium over voedselverspilling. ,,Overheid, producent en consument: ze kunnen allemaal meehelpen om voedselverspilling te voorkomen."

Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber organiseerde vandaag in Cothen een mini-symposium over het thema ‘voedselverspilling’. Geheel in thema werd de bijeenkomst afgesloten met een ‘no waste’-lunch in restaurant De Pronckheer, waarbij onder andere Schiphol-gans op het menu stond.

Bij het mini-symposium en de lunch waren mensen uit allerlei organisaties en branches vertegenwoordigd, zoals het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), Natuur en Milieu en de Voedselbank. Tijdens de bijeenkomst werd nagedacht over manieren om prikkels in wet- en regelgeving die voedselverspilling in de hand werken, aan te pakken. Heel wat verschillende onderwerpen kwamen aan de orde, zoals de regelgeving omtrent voedselveiligheid, de samenwerking tussen supermarkten en Voedselbanken en financiële prikkels voor bedrijven.

Input Kamerdebat

Dik-Faber vraagt woensdag in een debat over voedsel in de Tweede Kamer aandacht voor voedselverspilling. ,,Voedsel weggooien kan niet meer. Ik zie steeds meer initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan. Maar ook de overheid kan daarin meer betekenen. Er moet bijvoorbeeld nog eens goed gekeken worden naar regels die bepalen dat voedsel dat twee uur niet gekoeld is bewaard, weggegooid moet worden. Ook kan het voor supermarkten aantrekkelijker gemaakt worden om voedsel weg te geven in plaats van weg te gooien. Zo zouden giften in natura aan voedselbanken bijvoorbeeld fiscaal aftrekbaar gemaakt kunnen worden voor supermarkten."

No-waste lunch

Na afloop van het mini-symposium werd er door chefkok Arjan Smit van de Pronckheer een uitgebreide ‘no waste’-lunch geserveerd, van voedsel dat normaal gesproken weggegooid zou zijn. Na de soep van ‘overdatum’-groenten, volgde rosbief, mousse en bitterbal van Schiphol-gans, reepaté en kreeft – een echte polderplaag. De lunch werd afgesloten met een appeltaart van ‘tweede keus’-appels en ijs gemaakt van klokhuizen. Zowel het symposium als de lunch konden rekenen op enthousiaste reacties van de verschillende deelnemers.

Lees meer in het dossier voedselverspilling

Carla Dik-Faber ging in gesprek met vertegenwoordigers van onder andere de horeca, supermarkten, voedselbanken en overheid om samen oplossingen te vinden voor voedselverspilling.

De aanwezigen 'puzzelden' samen aan aanpassingen in de huidige wet- en regelgeving die voedselverspilling kunnen voorkomen.

Kok Arjan Smit had een 'no-waste' lunch bereid voor alle aanwezigen, om aan te tonen dat ook met voedsel dat op de nominatie staat weggegooid te worden, een smakelijke maaltijd is te bereiden.

Op het menu: vergaste Schipholgans, 'polderplaag' kreeft, 2e keus appels, 'over de datum' groenten.

Carla Dik-Faber bezocht aansluitend de voedselbank in Leersum. ,,Bijzonder om te zien hoeveel mensen zich hier inzetten voor hun medemens en ook nog eens meewerken aan minder verspilling!"

Labels
Carla Dik
Milieu, energie, volksgezondheid en voedselveiligheid
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op ''2014 wordt het jaar tegen voedselverspilling!''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2013 > december

Geen berichten gevonden