Segers: geef gemeente mogelijkheid maximumsalaris te eisen bij subsidieverstrekking

2012-gertjan-segersAPR_2300dinsdag 04 februari 2014 17:08

De ChristenUnie wil gemeenten de vrijheid geven om zelf eisen te stellen aan de salarissen bij te subsidiëren instellingen. Meerdere gemeenten probeerden al vergeefs een burgemeesters- of wethoudersnorm in te stellen. Vandaag werd een motie van Gert-Jan Segers aangenomen, die de minister vraagt dit te regelen en daarover met de gemeenten en provincies snel om tafel te gaan zitten. De VNG vroeg hier eerder al om. Segers: ,,Ik wil dat er nu echt vaart gemaakt wordt. Gemeenten willen bij hun subsidieverstrekking niet bijdragen aan exorbitante salarissen van topfunctionarissen. Dat is volkomen terecht, maar daar is een wetswijziging voor nodig. En die moet er wat mij betreft snel komen.”

De ChristenUnie wil gemeenten en provincies in de gelegenheid stellen om bij het verstrekken van subsidies een beleid te voeren dat ook kijkt naar de salarissen bij de te subsidiëren instelling. De rechtbank heeft tot nu toe geoordeeld dat subsidieverstrekkers alleen verplichtingen mogen opleggen die te maken hebben met het doel van de subsidie. Er kunnen bijvoorbeeld geen eisen worden gesteld aan salarissen. Segers: ,,De huidige wet is te knellend voor gemeenten en provincies, de VNG heeft ons dat ook in een brief laten weten, gemeenten lopen vast bij de rechter. Ik wil decentrale overheden de vrijheid geven om zelf eisen te kunnen stellen.”

Onvrede

Segers is geërgerd over ,,de soms overdreven salarissen bij instellingen die leven van subsidie. Daarover leeft breed onvrede in de samenleving.” Hij heeft de minister gevraagd vaart te maken met de uitbreiding van deze wet naar alle medewerkers in de publieke- en semipublieke sector. De minister voorziet die pas per 1 januari 2017.

« Terug

Reacties op 'Segers: geef gemeente mogelijkheid maximumsalaris te eisen bij subsidieverstrekking'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari