ChristenUnie redt kleinescholentoeslag

school 23donderdag 20 februari 2014 17:14

Mede dankzij de langdurige inzet van de ChristenUnie kunnen veel kleine scholen blijven bestaan. Vandaag stemde de Tweede Kamer in met een motie van de ChristenUnie, SGP en PvdA om de kleinescholentoeslag te behouden. Kamerlid Joël Voordewind reageert verheugd: ,,Ik ben erg blij dat 2400 kleine scholen hiermee hun toeslag behouden. Dit is ook erg belangrijk om de krimpgebieden in de regio leefbaar te houden.”

De ChristenUnie had grote zorgen over een advies van de Onderwijsraad om kleine scholen binnen vijf jaar massaal te laten sluiten. Meer dan 2300 scholen hebben minder dan 145 leerlingen en ontvangen de kleinescholentoeslag. De kabinetsplannen zorgden ervoor dat deze scholen in grote financiële problemen zouden komen en gedwongen fusies zouden moeten aangaan. Nu is zijn die plannen van tafel en voorkomt de ChristenUnie dat dorpen zonder scholen komen te zitten.

Leegloop

,,Het is te dol voor woorden dat goede kleine scholen, nog ver boven de sluitingsnorm van 23 leerlingen, zouden moeten sluiten omdat ze de toeslag missen”, zegt Voordewind. ,,Zeker als dat betekent dat gemeenten op het platteland hun school gaan verliezen. Dat levert niet alleen praktische problemen op en gaat ten koste van de leefbaarheid, maar zorgt ook dat krimpgebieden nog verder leeglopen. Gezinnen trekken er weg."

In de motie wordt ook geregeld dat bij vrijwillige sluiting van scholen met een kleinescholentoeslag, de mogelijkheid blijft om deze toeslag in te zetten in de eigen scholengroep of regio.

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie redt kleinescholentoeslag'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari