Kledingbedrijf MEXX weigert gesprek over veilige fabrieken in Bangladesh

dinsdag 01 april 2014 10:05

Vandaag zijn de Fashion Rebels, waaronder de Tweede Kamerleden Joel Voordewind (CU) en Sharon Gesthuizen (SP) naar het MEXX hoofdkantoor gegaan om hen te verzoeken het Bangladesh Veiligheidsakkoord te ondertekenen. MEXX is één van de grote Nederlandse kledingmerken die nog altijd weigert dit belangrijke akkoord voor veilige fabrieken te ondertekenen, ondanks herhaaldelijke verzoeken van verschillende organisaties.

De Fashion Rebelse willen dat MEXX nu het veiligheidsakkoord ondertekent. Door dit Veiligheidsakkoord te tekenen belooft het bedrijf al haar Bengaalse fabrieken te laten controleren en er (financieel) voor te zorgen dat onveilige situaties direct worden aangepast. Helaas weigerde MEXX glashard om de Kamerleden inhoudelijk te woord staan. Binnen een paar minuten werden de Fashion Rebels verzocht  het pand te verlaten. Dit verzoek werd kracht bijgezet door te dreigen met politie. MEXX wilde geen andere afspraak maken en zelfs visitekaartjes werden niet verstrekt.

Het is verbijsterend dat MEXX vandaag geen handtekening wilde zetten onder het Veiligheidsakkoord. Terwijl hun directe concurrenten zoals Tommy Hilfiger, Calvin Klein en Esprit dit wel doen. Als zelfs H&M, Zara, Wibra en Zeeman wel gaan voor veilige fabrieken, dan kan MEXX echt niet meer achterblijven. De Fashion Rebels vragen consumenten daarom MEXX-kleding te laten hangen totdat het bedrijf het contract voor veilige fabrieken in Bangladesh hebben ondertekend.

Voordewind: ‘Ik vind de reactie van MEXX echt onbegrijpelijk. Ik kan er met mijn verstand niet bij dat zo’n groot en bekend kledingmerk, met een fatsoenlijke uitstraling, niet haar verantwoordelijkheid neemt om de arbeidsomstandigheden van de mensen die hun kleding maken te verbeteren. Er zijn inmiddels veel bedrijven die hun handtekening onder het akkoord geplaatst hebben, ik hoop dat MEXX hier een voorbeeld aan neemt. Zo niet, dan zullen wij acties blijven organiseren en mensen blijven wijzen op de verkeerde handelswijze van MEXX. Dat het bedrijf niet eens het gesprek met ons wil aangaan vind ik tekenend voor de houding die MEXX aanneemt. ’

Wederom wordt duidelijk dat de notoire achterblijvers in de kledingindustrie niet vrijwillig hun verantwoordelijkheid zullen nemen voor de verschrikkelijk toestanden in de productielanden, zoals Bangladesh. De meer dan 1100 doden en bijna 2500 gewonden die ongeveer een jaar gelden, op 24 april 2013, vielen waren kennelijk niet genoeg. Juist na deze verschrikkelijke ramp verwachten de Fashion Rebels, en met hen de Nederlandse consument, dat de grote kledingmerken hun verantwoordelijkheid nemen om alles op alles te zetten om ervoor te zorgen dat er geen onnodige doden meer vallen voor kleding.

De 'Fashion Rebels' is een beweging van bezorgde burgers die een fashion revolution willen veroorzaken. Geen onduurzame kleding meer in alle winkels! The Fashion Rebels worden gesteund door de volgende (jongeren-)organisaties: ROOD (SP), Dwars (GroenLinks), PerspectieF (ChristenUnie), Jonge Democraten (D66), Jonge Socialisten (PVDA), CNV Jongeren, Schone Kleren Campagne, Landelijke India Werkgroep, CNV Internationaal, FNV Mondiaal, Young & Fair en Time To Turn.

Labels
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Kledingbedrijf MEXX weigert gesprek over veilige fabrieken in Bangladesh'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014 > april

Geen berichten gevonden