ChristenUnie wil invoering landelijke bibliotheekpas

Carla Dik - Foto: Anne Paul Roukema / ChristenUniewoensdag 14 mei 2014 16:09

De ChristenUnie pleit voor het spoedig invoeren van een landelijke bibliotheekpas. Kamerlid Carla Dik-Faber doet dit voorstel morgen tijdens een debat over bibliotheekvernieuwing. Dik-Faber: ,,Ik wil meer ambitie zien van de branche én de minister."

,,Het is niet goed dat houders van een bibliotheekpas zijn gebonden aan één bibliotheekorganisatie of aan een woud van pasjes. Dat past niet bij de bibliotheek van de toekomst. Wat de ChristenUnie betreft komt er snel een landelijke pas en houden we als Kamer een wettelijke stok achter de deur om deze ontwikkeling af te dwingen.”

Door de invoering van een landelijke pas moet het makkelijker worden om niet alleen in de eigen woonplaats, maar ook in andere plaatsen boeken te lenen. Dik-Faber: ,,Soms is het veel praktischer om bijvoorbeeld in de plaats waar je werkt boeken te lenen. Dat is nu nog niet altijd mogelijk. Ook sluit het aan bij de digitaliseringstrend, waarbij zoveel mogelijk informatie beschikbaar is voor zoveel mogelijk mensen, onafhankelijk van tijd en plaats. Een landelijke pas ondersteunt die ontwikkeling.”

Verschillende tarieven

De invoering van een landelijke pas heeft meer voordelen. Momenteel kunnen bibliotheken hogere tarieven in rekening brengen voor niet-ingezeten. Dik-Faber vindt dit geen goede ontwikkeling. ,,Basisvoorzieningen moeten voor iedereen toegankelijk zijn. Mensen kunnen er zelf niets aan doen als in hun eigen gemeente - wat nu in 8 gemeenten het geval is - geen volwaardige bibiotheekvoorziening bestaat. De minister moet daarom afspraken maken met de VNG en VOB over het beperken van differentiatie in tarieven voor ingezeten en niet-ingezeten tot er een landelijke pas komt. Met zo’n landelijke pas zou dit probleem ook opgelost zijn.”

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie wil invoering landelijke bibliotheekpas'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari