Arie Slob blij met extra steun Nederland voor Zuid-Sudanese vluchtelingen

slob-sudan-3donderdag 22 mei 2014 18:02

De ChristenUnie is dankbaar voor de extra toegezegde steun voor Zuid-Sudanese vluchtelingen. Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) maakte bekend vijf miljoen euro vrij te maken voor Zuid-Sudanezen die het geweld in hun land zijn ontvlucht.

Arie Slob bezocht enkele weken geleden Zuid-Sudanese vluchtelingenkampen. Hij reageert verheugd op de toezegging van Ploumen. ,,Er is dringend meer hulp nodig om de drie miljoen vluchtelingen, in zowel Zuid-Sudan als daarbuiten, te voorzien van eerste levensbehoeften. Met de toegezegde steun bereiken we ook vluchtelingen in zeer moeilijk begaanbare gebieden met hulp. Ik heb bij mijn bezoek aan gemerkt hoe weinig hulp er is in die gebieden, omdat het erg lastig is daar te komen. Het is goed dat juist organisaties die daar werken, gebruik kunnen maken van de extra toegezegde hulpgelden.”

Bekijk hier de video van Arie Slob in het vluchtelingenkamp

 

 

Ploumen maakt drie miljoen euro vrij voor ontheemden binnen Zuid-Sudan en twee miljoen voor vluchtelingen in Ethiopië. Het is volgens Slob belangrijk dat het geld op de juiste plek terecht komt. ,,Daarom moeten de organisaties die daar actief zijn erbij betrokken worden. Het is erg lastig om ergens te komen in gebieden waar vluchtelingen verblijven. Ik vloog bijvoorbeeld ergens naartoe met een helikopter. Als we via de weg hadden gereisd, dan waren we dertien uur onderweg geweest. De Nederlandse organisatie ZOA, waar ik de trip mee maakte, is daar als één van de weinige hulpverleners actief. Het is belangrijk dat dit soort organisaties genoeg middelen hebben om die hulp te bieden."

“Bijzonder confronterend” noemde Arie Slob zijn bezoek aan een vluchtelingenkamp in Ethiopië, bij de Zuid-Sudanese grens. Hij verbleef er enkele dagen in het meireces. “Syrië en Oekraïne zijn de onderwerpen waar we over spreken, dit is een wat vergeten crisis. Als je je realiseert dat hier ook zo’n drie miljoen op de vlucht zijn geslagen dan besef je dat hier zich een humanitaire ramp voltrekt en daar moet aandacht voor zijn. Daarom ben ik hier", zei Slob naar aanleiding van zijn reis.

Ploumen had vorige week dinsdag in de Tweede Kamer al een 'substantiële bijdrage' aangekondigd na vragen van Arie Slob.

« Terug

Reacties op 'Arie Slob blij met extra steun Nederland voor Zuid-Sudanese vluchtelingen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari