Studieschuldenstelsel in alle opzichten slecht plan

Carola Schouten leenstelselwoensdag 28 mei 2014 15:52

De ChristenUnie keert zich tegen de vandaag gepresenteerde plannen voor een sociaal leenstelsel. Kamerlid Carola Schouten: “De ChristenUnie is en blijft voor het behoud van de basisbeurs voor studenten. Onbegrijpelijk dat D66 en GroenLinks steun geven aan een leenstelsel, waarbij jonge mensen vanaf dag 1 van hun studententijd een forse schuld opbouwen. De overheid neemt een hypotheek op de toekomst van jongeren.”

Door enkele aanpassingen om D66 en GroenLinks tevreden te stellen, wordt de bezuiniging op de basisbeurs als sociaal gepresenteerd.  Schouten wil er niets van weten. “Na je studie ga je met een schuld van tienduizenden euro’s de arbeidsmarkt op. Met die schuld als molensteen om je nek moet je je eerste huis gaan kopen. Langer terugbetalen betekent ook hogere rentelasten en je zit langer aan de schuld vast. Daar is niets sociaals aan.”

Basisbeurs

De huidige basisbeurs werkt volgens de ChristenUnie prima, inclusief de aanvullende beurs voor studenten die het nodig hebben. “Dit systeem gaat nu op de schop en wordt nodeloos ingewikkeld gemaakt, met grote gevolgen voor de schuldenlast van studenten en de toegankelijkheid van ons hoger onderwijs. Studenten krijgen nu de rekening gepresenteerd van dit schuldenstelsel”, aldus het Kamerlid.

De ChristenUnie heeft grote zorgen over de toegankelijkheid van het hoger onderwijs. Schouten:  “Met name de doorstroom van MBO naar HBO komt onder druk te staan. Het uitgangspunt dat ieder talent toegang heeft op hoger onderwijs kan bij het oud vuil worden gezet.”

« Terug

Reacties op 'Studieschuldenstelsel in alle opzichten slecht plan'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari