Uitkomst CU-expertmeeting ontwikkelingshulp: verminder bezuiniging, zet in op sociale vangnetten en eerlijke handel

Bezoek Joel Voordewind 159-topbannerzaterdag 28 juni 2014 16:21

De miljard bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking van het kabinet moet verminderd worden. Dat concludeerde een groep van dertig experts uit de achterban van de ChristenUnie vandaag tijdens een expertmeeting over ontwikkelingssamenwerking.

Kamerlid Joël Voordewind is blij met uitkomst van de bijeenkomst. ,,Ik zie deze uitkomst als ondersteuning van de inzet van de ChristenUnie van de afgelopen jaren en ben blij dat deze brede groep vertegenwoordigers aangeeft dat de bezuinigingen verminderd moeten worden."

De ChristenUnie organiseerde vandaag een expertmeeting over de toekomst van ontwikkelingssamenwerking. Ongeveer 30 experts uit de achterban hebben met Tweede Kamerlid Joel Voordewind meegedacht over de visie van de ChristenUnie op mondiale samenwerking. De aanwezigen waren afkomstig uit het bedrijfsleven, het maatschappelijk middenveld(waaronder hulporganisaties) en kennisinstellingen. Inleidingen werden verzorgd door Marinus Verweij (directeur ICCO) Ruud van Eijle (directeur World Vision Nederland) en Mark Wijne (programmamanager Unicef).

In drie deelsessies hebben de experts statements gemaakt over social protection, eerlijke handel en de toekomst van ontwikkelingssamenwerking.

Uit de sessies kwamen de volgende statements:

1. Om uitsluiting tegen te gaan, moet social protection een speerpunt zijn bij inclusieve ontwikkeling, armoedebestrijding en bestrijding van groeiende ongelijkheid.

2. Het rechtssysteem moet zodanig worden aangepast dat internationale gaten in wetgeving vooral op het gebied van belasting, milieu en arbeidsnormen nationaal worden gedicht.

3. Vergroot het draagvlak, ga in discussie en laat zien dat ontwikkelingssamenwerking relevant is. Daarom moeten de resultaten, zoals vermindering van armoede, aidsbestrijding of dat meer kinderen onderwijs krijgen, beter zichtbaar gemaakt worden.

Er is afgesproken een vervolgbijeenkomst te houden waarbij vakbonden en bedrijfsleven worden uitgenodigd om na te denken over de samenwerking tussen hulp en handel.

« Terug

Reacties op 'Uitkomst CU-expertmeeting ontwikkelingshulp: verminder bezuiniging, zet in op sociale vangnetten en eerlijke handel'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari