ChristenUnie wil opheldering over onveilige kledingfabrieken Bangladesh

Inspiratiedag2-610donderdag 04 september 2014 16:33

In meer dan duizend textielfabrieken in Bangladesh waar onder meer bedrijven in Nederland hun kleding laten maken, is de veiligheid nog altijd niet op orde, berichtte NOS vanmorgen. Kamerlid Joël Voordewind heeft hierover vragen gesteld aan minister Ploumen.

Vragen van het lid Voordewind (ChristenUnie) aan de minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over onveilige kledingfabrieken in Bangladesh en het gebrek aan openheid van kledingbedrijven.

  1. Kent u de berichten “Fabrieken Bangladesh nog onveilig” en “Textielfabrieken blijven anoniem”? (NOS, 4 september 2014, http://nos.nl/artikel/694441-fabrieken-bangladesh-nog-onveilig.html en http://nos.nl/artikel/694444-weinig-openheid-bengaalse-fabrieken.html )
  2. Wat is uw reactie op de constatering van inspecteurs dat de veiligheid in meer dan 1000 fabrieken nog niet op orde is? Op welke termijn verwacht u dat de veiligheid wel gegarandeerd is? Op welke termijn verwacht u dat de kledingsector voldoet aan de afspraak om een leefbaar loon uit te betalen?
  3. Wat vindt u van de situatie dat nog steeds niet alle betrokken Nederlandse kledingbedrijven hebben getekend voor het veiligheidsakkoord, zoals Mexx en Hunkemöller? Bent u bereid hen aan te sporen om alsnog te tekenen?
  4. Wat vindt u van de opstelling van ongeveer driekwart van de Nederlandse kledingbedrijven die het Bangladesh-akkoord hebben ondertekend om geen openheid te geven bij welke leveranciers wordt ingekocht?
  5. Bent u met mij van mening dat de verbeterplannen in de kledingindustrie die voort moeten komen uit de sectorrisicoanalyse alleen kunnen slagen als bedrijven transparant zijn over hun productielocaties?
  6. Bent u met mij van mening dat ‘concurrentieoverwegingen’ de benodigde verbeteringen voor de positie van werknemers niet in de weg mogen staan? Bent u met mij van mening dat bedrijven als H&M, G-Star en Nike wel degelijk laten zien dat openheid over productielocaties mogelijk is?
  7. Bent u met mij van mening dat consumenten recht hebben op informatie over de totstandkoming van de kleding die zij kopen en over de mensenrechtensituatie in de fabrieken?
  8. Is transparantie over de productielocaties een voorwaarde voor deelname aan verbeterplannen in de kledingsector? Bent u met mij van mening dat, indien bedrijven blijven weigeren om openheid te geven, transparantie in de toekomst mogelijk afgedwongen zou moeten worden?

 

 

Labels
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie wil opheldering over onveilige kledingfabrieken Bangladesh'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014 > september

Geen berichten gevonden