Schriftelijke vragen Carla Dik-Faber over mogelijke opslag van kernafval in zoutkoepels in Friesland en Groningen

dinsdag 09 september 2014

Schriftelijke vragen van ChristenUnie Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber als lid van de vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu aan de minister van Economische Zaken  

Onderwerp:   Mogelijke opslag van kernafval in zoutkoepels in Friesland en Groningen

Kamerstuk:    2014Z15249

Datum:           9 september 2014

Vraag 1

Kent u het bericht «Voer debat kernafval ook in het Noorden»? 1)

Vraag 2

Welke onderzoeken lopen op dit moment met betrekking tot eindberging van kernafval in Nederland en welke onderzoeken zijn hierover gepland, in welk stadium bevinden deze onderzoeken zich, waaronder het onderzoeksprogramma OPERA en wanneer verwacht u dat locatie specifiek onderzoek aan de orde is?

Vraag 3

Welke risico’s gaan gepaard met de opslag van kernafval in zoutkoepels, bijvoorbeeld met betrekking tot het grondwater, volksgezondheid en milieu? Sluit u eindberging in zoutkoepels uit, aangezien u geologische berging in een speciaal ontworpen faciliteit als meest veilige optie noemt?2

Vraag 4

Deelt u de mening dat eindberging van kernafval onder bewoond gebied zeer ongewenst is en sluit u eindberging van kernafval in Friesland en Groningen uit?

Vraag 5

Wat is het doel van de aangekondigde publieksdebatten in Den Haag en Amsterdam over eindberging van kernafval? Mocht er sprake zijn van eventuele eindberging in Noord-Nederland, deelt u de mening dat de betreffende regio’s de kans moeten krijgen om in een vroeg stadium inspraak te kunnen geven op dit thema?

Vraag 6

Wordt de regio Noord-Nederland op dit moment betrokken bij het nationaal programma voor het beheer van radioactief afval?

1) Leeuwarder Courant, 1 september 2014, pag. 22Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2013–2014, nr. 2701

Voor meer informatie: www.tweedekamer.nl.

« Terug