Wachten met waarschuwingslabels op drankflessen is 'uitstelstrategie'

drank_wijnfles_610woensdag 26 augustus 2009 10:18

Minister Klink van Volksgezondheid wil een waarschuwing voor zwangere vrouwen op drankflessen pas plaatsen wanneer wetenschappelijk is aangetoond dat een dergelijk label ook echt voorkomt dat zwangere vrouwen alcohol gaan drinken. ChristenUnie-Tweede Kamerlid Joël Voordewind is niet blij met de reactie van de minister. Wetenschappelijk aantonen dat zwangere vrouwen door waarschuwingslabels niet meer drinken, is niet te doen, stelt hij. Hij noemt het 'uitstelstrategie' van de minister.

Maar minister Ab Klink (Volksgezondheid) heeft de Tweede Kamer dinsdag geschreven dit standpunt te herzien als wel duidelijk is dat de waarschuwingen helpen. In de Verenigde Staten en Frankrijk is gebleken dat voorlichting op flessen zwangere vrouwen beter met de neus op de feiten drukt. Wetenschappelijk bewijs dat de fles dan ook echt dichtblijft, is er echter nog niet.

Het kabinet bekijkt al wel wat er allemaal moet gebeuren als de waarschuwingslabels toch worden ingevoerd. De Tweede Kamer had gevraagd om een onderzoek naar waarschuwingen op de verpakking van alcoholhoudende drank.

In de ogen van Joël Voordewind staat het als een paal boven water dat vrouwen niet meer drinken als ze weten dat dit schadelijk is voor hun ongeboren kind.

Klinks bezwaar dat de waarschuwingslabels de drankfabrikanten op kosten zullen jagen, vindt Voordewind ook niet sterk. Bij sigaretten is het ook gelukt en de kosten zullen gemakkelijk kunnen worden opgebracht.

De reactie van minister Klink (Kamerstuk, 25 augustus 2009)

(bron: Dagblad van het Noorden, 20 augustus 2009)

« Terug

Reacties op 'Wachten met waarschuwingslabels op drankflessen is 'uitstelstrategie''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.