ChristenUnie bezorgd over ongelijkheid in Koninkrijk

68327_bonaire_vlag_610maandag 25 oktober 2010 11:33

De ChristenUnie blijft zich zorgen maken over de ongelijkheid binnen het Koninkrijk tussen Europese en Caribische Nederlanders. Zeker met de nieuwe wet op het personenverkeer die nog op komst is. Op Curaçao en Bonaire brengt die ongelijkheid veel emoties met zich mee, constateert Arie Slob, de vice-fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer. Hij gebruikte het Kamerreces deze week voor een werkbezoek aan de twee eilanden.

101010 is het begin van nieuwe staatkundige verhoudingen en dan is het goed om zelf te horen en te zien wat er speelt en niet alleen vanachter je bureau de ontwikkelingen te volgen, zegt Slob. Drie jaar terug, tijdens het vorige kabinet, kwam hij als fractievoorzitter voor het eerst naar de Antillen. En binnen de fractie is veel expertise aanwezig in de persoon van de Curaçaose Cynthia Ortega-Martijn.
 
Op Curaçao is wat duidelijker geworden waar de - tot dusver voor Nederland onbekende - MFK van Gerrit Schotte voor staat, wat ze met het land willen, en wat men in de nieuwe verhoudingen verwacht van Nederland.
 
In de gesprekken met politici, bestuurders van coalitie en oppositie, maar ook met mensen op straat kwam de verdeeldheid op Curaçao naar voren. Maar, zo voegt Slob eraan toe, 'ik merk ook wel dat mensen de huidige situatie als uitgangspunt nemen en zeggen: ok we gaan niet meer steeds in die achteruitkijkspiegel kijken. We moeten vooruit, we moeten zorgen dat we dit land sterk maken, dat we ook een groot aantal problemen die er zijn, aanpakken. Daar willen we ons sterk voor maken".
 
Nog volop discussie
Op Bonaire is Slob opgevallen dat men nog steeds nadenkt over wat de status als bijzondere gemeente nu precies inhoudt. En dat de discussie over 'zouden we niet iets anders moeten' nog volop wordt gevoerd. "Daarover is het laatste woord nog niet gesproken". Dat heeft natuurlijk ook te maken met het referendum dat in december wordt gehouden. Het TK-lid vindt de politieke verhoudingen op Bonaire "instabiel" doelend op de coalitiewisseling die onlangs plaatsgevonden.

De ChristenUnie heeft zich in de Tweede Kamer al eerder druk gemaakt over de ongelijkheid binnen het Koninkrijk. Zowel op Curaçao als op Bonaire is dat een onderwerp omdat "men niet het gevoel heeft dat men gelijkwaardig wordt behandeld en als gelijkwaardig wordt gezien". Zijn partij staat op het standpunt dat er geen eerste en tweede rangsburgers in het Koninkrijk zijn. Ook bij de aankomende wet over het personenverkeer wil Slob de gelijke behandeling 'blijven uitdragen'.

Diepe wonden
Slob gaat ook kort in op de invoering van euthanasie, abortus en homohuwelijk op de BES-eilanden. De ChristenUnie heeft niet met de overgrote kamermeerderheid meegestemd. Slob vind het "heel ernstig" dat er geen rekening is gehouden met de gevoelens en de cultuur op de eilanden. "Dan schoffeer je de mensen hier. En ik heb hier ook wel gemerkt dat dat diepe wonden heeft geslagen en heel veel wantrouwen heeft gevoed en dat was absoluut niet nodig geweest".
 
Slob hoopt dat de nieuwe regering-Schotte op Curaçao de verdeeldheid op het eiland zal weten te overwinnen. Hoe het nieuwe VVD-CDA kabinet met het Caribische deel van het Koninkrijk wil omgaan is voor hem nog onduidelijk. Ook hier hoopt hij het beste ervan, maar wijst wel op de afhankelijkheid van de gedoogpartij PVV die 'verschikkelijke teksten in het verleden over de Antillen" heeft gebezigd.

Beluister hier het radiofragment

(Bron: Radio Nederland Wereldomroep, René Roodheuvel, overgenomen van www.aworaki.org, de website met nieuws en achtergronden voor Antillianen en Arubanen en hun landgenoten in Nederland, 22 oktober 2010)

Labels
Arie Slob
Koninkrijksrelaties
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie bezorgd over ongelijkheid in Koninkrijk'

Mubashar, Rana (Mubashar) Rana [1423724]
Geplaatst op: 07-07-2022 13:38
Denmark Visa from Pakistan. Over 90 percent success ratio, 24X7 Support, YUGO Rewards. Get Denmark Visa Information, Denmark Visa price, Denmark Visa Requirement.

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2010 > oktober

Geen berichten gevonden