Onderzoek: Raadsleden willen professioneler werken

raadszaal19-02-2008 12:12

Raadsleden denken dat zij effectiever kunnen werken als zij professioneler worden. Trainingen kunnen daarbij helpen, maar betere ondersteuning scheelt ook. Verder vindt een groot deel dat zij loon naar werken moeten krijgen.

Dat blijkt uit een enquête van de website gemeenteraad.nl die vorige week is gehouden en is beantwoordt door 2500 raadsleden. Negentig procent van de ondervraagden denkt dat het werk effectiever kan door scholing. Toch hebben ze vorig jaar een tot twee keer een training gevolgd. Een derde heeft helemaal geen bijscholing gehad. ‘De griffie uitbreiden zou een oplossing zijn. Goede ondersteuning is erg belangrijk, zeker omdat 75 procent er gewoon een baan naast heeft’, zegt Geeske Wildeman, directeur van gemeenteraad.nl.

De enquête is gehouden met het oog op de behandeling in de Tweede Kamer van het kabinetsvoorstel om de vergoeding te verhogen met 30 procent. ‘Dat is wel gemakkelijk. Maar een deel van het werk van raadsleden is hetzelfde in grote en kleine gemeenten. De helft wil daarom liever het voorstel van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) volgen, waarbij de vergoeding wordt gekoppeld aan gewerkte uren’, aldus Wildeman.

Dat betekent in de praktijk dat de vergoeding van een raadslid in Reiderland verhoogd wordt van 208 euro naar 1.062 euro per maand. Een raadslid in Amsterdam ontvangt nu 1.954 euro. Dat wordt met het VNG-voorstel 1.974 euro per maand. Driekwart van de ondervraagden vindt dat fractievoorzitters vanwege hun hoge werklast een hogere vergoeding moeten krijgen dan de overige raadsleden.

Fractievoorzitters en raadsleden van de grote en middelgrote steden trokken eerder deze maand onder leiding van de Rotterdamse PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst al aan de bel over de vergoeding. Ze vinden de werkdruk te hoog en hun beloning te laag. Gaat de vergoeding niet omhoog, dan dreigt leegloop. Binnenlands Bestuur onderzocht het aantal vertrokken raadsleden van 6 maart 2006 (raadsverkiezingen) tot 1 februari 2008. In de 25 grootste gemeenten, die allemaal meer dan honderdduizend inwoners tellen en minimaal 39 raadsleden, hebben sinds de raadsverkiezingen van twee jaar geleden 76 raadsleden.

Bron: Binnenlands Bestuur (18/02/2008)

« Terug

Reacties op 'Onderzoek: Raadsleden willen professioneler werken'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.