Gedode christenen herdacht in Nicolaaskerk Amsterdam (ANP)

1010702.JPG28-01-2011 10:47 28-01-2011 10:47

DEN BOSCH - Steeds vaker worden christenen vervolgd. De teller van het aantal vervolgde christenen staat volgens hulporganisatie Kerk in Nood op tweehonderd miljoen mensen wereldwijd. Om daar aandacht voor te vragen houdt de katholieke hulporganisatie, met kantoren in achttien landen, een speciale Avond van de Martelaren op 24 maart in de Nicolaaskerk in Amsterdam.
Onder anderen bisschop Jos Punt van het bisdom Amsterdam-Haarlem, hoofd van de omroep RKK Leo Fijen en lid van het Europees Parlement Peter van Dalen zijn daarbij aanwezig. Tijdens de avond wordt er gebeden voor omgekomen christenen en zullen de namen van meer dan 250 vermoorde christenen worden opgenoemd en voor een ieder van hen kaarsen worden aangestoken.

Ook zal de Irakese christelijke gemeenschap aanwezig zijn. Die bestaat volgens Kerk in Nood uit Syrische katholieken en Chaldeeuwse christenen. 

''Antichristelijke vervolging neemt in sommige delen van de wereld zodanig toe dat we werkelijk van een echte etnische of religieuze zuivering kunnen spreken'', aldus de voorzitter van de Italiaanse Bisschoppenconferentie Angelo Bagnasco afgelopen week bij een vergadering van de bisschoppen aldaar. 

Volgens Kerk in Nood refereerde Bagnasco met deze woorden aan de bomaanslag op een koptische kerk in de Egyptische stad Alexandrië. Die kostte tijdens de jaarwisseling aan 23 mensen het leven. 

Begin januari werd bekend dat drie koptisch-orthodoxe kerken in Nederland op een lijst van het terreurnetwerk al-Qaeda staan als mogelijk doelwit voor een bomaanslag. De kerken werden daarom op 7 januari, tijdens de kerstavond van de kopten, beveiligd. 

Ook in Irak regende het afgelopen tijd bomaanslagen. In Bagdad kwamen eind oktober vorig jaar bijna zestig mensen om bij een aanslag op een Syrisch katholieke kathedraal, aldus Kerk in Nood. Daarnaast werden aanslagen op huizen van christenen in de stad gepleegd. Dat gebeurde ook in de stad Mosul. Voglens Kerk in Nood kwamen bij die aanslagen in totaal vijftien mensen om. (ANP)

Bron: Parool

 

« Terug

Reacties op 'Gedode christenen herdacht in Nicolaaskerk Amsterdam (ANP)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.