Europa moet bouwen aan vertrouwen

Europese vlagwoensdag 06 februari 2013 12:04

Bijdrage van Peter van Dalen aan het debat over de Europese Top, Sraatsburg, 6 februari 2013

Morgen begint de Europese Top. De staats- en regeringsleiders moeten de Europese Meerjarenbegroting (2014-2020) vaststellen. Ik roep de leiders op te bouwen aan vertrouwen. Dit is DE kans om de geloofwaardigheid van de EU te herstellen.

Een geloofwaardige EU is een toekomstbestendige EU. Een EU die innovatie en versterking van de concurrentiekracht voorop stelt. Dé voorwaarden om de werkgelegenheid weer op gang te helpen.

Om 2 concrete, toekomstgerichte voorbeelden te noemen: de EU gaat investeren in een nieuwe zeesluis bij Terneuzen. Prima! De EU gaat voor miljarden de ontwikkeling van grafeen steunen. Zo hoort het! Dat is bouwen aan vertrouwen. Dat is de toegevoegde waarde van de EU laten zien.

 

Het wordt spannend of de staats- en regeringsleiders deze keuze maken. Diverse leiders beschouwen de EU als reservepot naast de eigen nationale begroting. Als er een tekort is, kijkt men naar Europa. Landbouwfondsen en Structuurfondsen die voor dat doel worden gebruikt, helpen de EU niet vooruit.

Te vaak wordt helaas op die manier naar de Meerjarenbegroting gekeken. Dat heeft het vertrouwen van de burgers in de EU aangetast. Dat het Parlement daar bovenop ook nog overweegt 2 miljoen euro communicatiebudget te gebruiken om Twitterdiscussies over de EU positief te beïnvloeden, werkt in dit verband geheel contraproductief. Kritiek op de EU en het EP moet niet worden weerlegd door een bombardement van positieve propaganda, maar door het erkennen en verbeteren van fouten in het EU beleid! Dat is pas echt bouwen aan vertrouwen!

« Terug

Reacties op 'Europa moet bouwen aan vertrouwen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.