Referendum associatieverdrag 6 april

Europese vlaggendonderdag 10 maart 2016 09:52

Op 6 april 2016 wordt er een referendum gehouden over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Het advies van de ChristenUnie is om voor te stemmen. Waarom?

Referendum associatieverdrag: 6 april
Op 6 april 2016 wordt er een referendum gehouden over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Het advies van de ChristenUnie is om voor te stemmen. Waarom?

Wat is het doel van het verdrag?

Het doel van het associatieverdrag met Oekraïne is om handel makkelijker te maken. In het verdrag staan ook afspraken over samenwerking op het gebied van buitenland-, veiligheids- en defensiebeleid, over financiële steun voor economische hervormingen en over mensenrechten- en anti-corruptiebeleid in Oekraïne.

Wordt de Oekraïne nu lid van de Europese Unie?

Nee. Het verdrag gaat over samenwerken, niet over toetreden. Europa heeft zulke verdragen al met veel meer landen afgesloten, waaronder veel landen die nooit lid zullen (willen) worden van de EU. Denk bijvoorbeeld aan Noorwegen en IJsland, maar ook met Egypte, Israël en veel landen in Afrika.

Stemadvies ChristenUnie: Samenwerking JA, toetreding NEE

De ChristenUnie is voor het associatieverdrag met Oekraïne. Goede betrekkingen met landen die grenzen aan Europa vinden we belangrijk. Daarom zijn we voor een verdrag dat de samenwerking tussen de EU en Oekraïne op meerdere vlakken verbetert. Dan gaat het niet alleen om economische en politieke samenwerking, maar om ondersteuning op het gebied van mensenrechten- en anti-corruptiebeleid. Op deze manier is er sprake van een win-win situatie die de stabiliteit aan de oostgrenzen van de EU moet verbeteren. Rusland is niet blij met dit associatieverdrag. Poetin ziet door dit verdrag zijn invloed in Oost-Europa afbrokkelen en vindt dat vervelend. Dat is nog geen reden om tegen het verdrag te stemmen. De Oekraïners kiezen zelf voor meer samenwerking met Europa.

Waarom stemmen met een referendum?

De ChristenUnie was niet voor het invoeren van een referendum. Nu dit referendum er toch komt,  is ons advies om wel gebruik te maken van je stemrecht en Ja te zeggen tegen het associatieverdrag. We vinden het belangrijk dat alle stemmen in dit debat worden gehoord. Meer informatie omtrent het referendum en het associatieverdrag kunt u vinden via www.christenunie.nl/associatieverdrag

« Terug

Reacties op 'Referendum associatieverdrag 6 april'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.