Joël Voordewind op reis door Turkije (foto's)

WhatsApp-Image-20160711 (3)dinsdag 12 juli 2016 13:38

De afgelopen dagen is Joël Voordewind in Turkije op reis geweest om met eigen ogen te zien hoe vluchtelingen daar worden opgevangen.

Voordewind: "Ik heb de afgelopen dagen veel mensen bezocht in Ankara, de hoofdstad van Turkije. 90% van de 3 miljoen vluchtelingen woont verspreid over het land, niet in de kampen. Ik was hier te gast bij gezinnen uit Afghanistan, Somalië, Irak en Syrië. Tweederde van de kinderen gaat helaas nog niet naar school, veel jongens vanaf 13 worden daarom uit werken gestuurd."

‘Turkije wil grip op hulpgeld voor vluchtelingen’
Tegen de afspraken met de Europese Unie in, wil de Turkse overheid controle op het hulpgeld dat bedoeld is voor vluchtelingen in Turkije. Zo dreigt het geld van de ‘Turkije-deal’ niet alleen ten goede te komen aan de vluchtelingen waar het voor bedoeld is. Dat blijkt uit gesprekken van Joël Voordewind met vertegenwoordigers van de EU, UNICEF en UNHCR in Turkije.

“Zij houden hun adem in,” concludeert Voordewind na zijn reis naar Turkije. “Ik heb zelf gezien hoe de afspraken van Turkse kant nog niet na worden gekomen. Er is nog maar 105 mln aldaadwerkelijk uitgegeven aan de vluchtelingen. Tweederde van de kinderen gaat niet naar school, na veertien jaar vallen de meeste jongens uit, een deel gaat dan over tot kinderarbeid.” Met het geld van de Turkije-deal wil de Turkse overheid ook de bouw van scholen en ziekenhuizen onder en de salarissen van leraren in overheidsdienst financieren. “Daarmee zijn óók vluchtelingen geholpen, maar profiteert Turkije zelf ook. Zo is de Turkije-deal in feite een verdienmodel.” Voordewind wil dat UNHCR het geld beheert en verdeelt, onder meer om ervoor te zorgen dat ook niet-Turkse onafhankelijke organisaties in Turkije aan de slag kunnen zodat de meest kwetsbare vluchtelingen worden bereikt.

Voordewind reisde sinds vrijdag door Turkije om te zien hoe het met vluchtelingen in Turkije gaat. De ChristenUnie is zeer kritisch op de Turkije-deal omdat Turkije het vluchtelingenverdrag niet volledig naleeft.


Bekijk hier enkele foto's:

Labels
Joël Voordewind
Vluchtelingen

« Terug

Reacties op 'Joël Voordewind op reis door Turkije (foto's)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2016 > juli

Geen berichten gevonden