Puls voor alsnog gered

IMG_4006dinsdag 21 november 2017 22:05

Dinsdag 21 november werd er in de visserijcommissie van het Europees Parlement gestemd over het ontwerprapport van de Spaanse rapporteur Mato. Dit rapport behandelt de pulskorvisserij en of puls definitief toegelaten gaat worden of niet.

Pulskorvisserij is een innovatieve vistechniek die het milieu spaart én visbestanden intact houdt. Momenteel is er een beperking vanuit de EU opgelegd waardoor een lidstaat slechts vijf procent van de vloot mag gebruiken voor puls. Als men dus de puls wil gebruiken, is er een puls ontheffing nodig. De inzet van Nederland en van mij was en is om deze tijdelijke ontheffing om te zetten in een permanente goedkeuring en toelating. Dit omdat de onderzoeksresultaten naar puls bemoedigend zijn.

De Europese Commissie spoort vissers aan tot innovatie en de Nederlandse vissers hebben daarop gereageerd met het gebruik van de pulskor als visserijtechniek. Momenteel maakt Nederland gebruik van 84 vaartuigen die de pulstechniek gebruiken. Dat zijn flinke investeringen. Het is dan ook onbegrijpelijk dat de puls onnodig wordt belemmerd vanuit de Franse overheid. De Fransen hebben het ons moeilijk gemaakt om puls te kunnen aanvragen als reguliere vergunningen. Spannend was de stemming dus zeker.

De Visserijcommissie van het EP telt zevenentwintig leden. Amendement 617 van de Franse visserijvoorzitter Cadec waarin de experimentele vijf procent regel zou blijven bestaan, was op het nippertje verworpen (dertien voor, dertien tegen en één onthouding). Dit houdt in dat er ingestemd is met de definitieve toelating van puls in het rapport van Mato. Uiteindelijk is het rapport van Mato zelf aangenomen met twintig stemmen voor tegenover vijf tegen en twee onthoudingen. Een ruime meerderheid dus, waardoor de pulskorvisserij voor alsnog is gered.

Helaas is het niet gelukt om het mandaat te krijgen waarmee de onderhandelingen tussen de Raad, het Europees Parlement en de Commissie zouden beginnen. Nu gaat men naar de plenaire in Straatsburg; er is echter nog geen zekerheid wanneer hierover gestemd gaat worden. Dit rapport heeft allerlei Nederlandse stakeholders bij elkaar gebracht en het is mede dankzij hen dat dit resultaat behaald is. Nu is de uitdaging om de puls ook door de plenaire te maneuvreren. De eerste slag om de pulskorvisserij in het Europees Parlement is gewonnen, maar het blijft nog even spannend!

Peter van Dalen

Europarlementariër CU/SGP

Visserij coördinator ECR

Labels
Eurofractie
Europese Verkiezingen
Visserij

« Terug

Reacties op 'Puls voor alsnog gered'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.