Bot moet executie verhinderen

indonesische boerenvrijdag 11 augustus 2006 13:17

Op alle mogelijke manieren moet minister Bot van Buitenlandse Zaken proberen de executie morgen van drie Indonesische christenen te verhinderen. Dat stellen de ChristenUnie-Kamerleden Rouvoet en Huizinga en SGP’er Van der Staaij in Kamervragen aan de bewindsman.

Op het Indonesische eiland Sulawesi zullen morgen drie rooms-katholieken ter dood worden gebracht. De mannen zijn ervan beschuldigd het brein te zijn achter het religieuze geweld tussen moslims en christenen in 2000 op Sulawesi. Ook zouden ze in dat jaar de leiding hebben gehad bij een aanslag op een islamitische school op Midden-Sulawesi.

De advocaat van het drietal, Otto Kaligis, heeft in zijn verweer gesteld dat de mannen ongeletterde boeren zijn, die nooit enige politieke betrokkenheid hebben getoond. De bewijzen tegen hen, Fabianus Tibo, Marinus Riu en Dominggus da Silva, zouden verder niet steekhoudend zijn. De drie worden gebruikt als zondebok, aldus hun verdediger, die het proces tegen zijn cliënten omschreef als „showproces.”

Ook internationaal kwam er veel kritiek op de rechtszaak van mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty International en Jubilee Campaign. De Nationale Moslimraad in Indonesië vindt heropening van de zaak op zijn plaats omdat het proces onrechtvaardig is verlopen. Twee gratieverzoeken van de drie rooms-katholieken zijn door de Indonesische president Yudhoyono verworpen.

De Britse mensenrechtenorganisatie Christian Solidarity Worldwide riep de internationale gemeenschap donderdag op direct in actie te komen. Die noodkreet hebben ChristenUnie en SGP opgepikt. Onmiddellijk hebben de partijen Kamervragen gesteld aan minister Bot. Ze roepen de bewindsman om op „met alle u ter beschikking staande middelen” te proberen de executie te verhinderen. Vanwege de spoedeisendheid van de zaak hopen ze de antwoorden op hun vragen vrijdag al te krijgen.

Zie ook:

Bron: Reformatorisch Dagblad, Redactie politiek
Labels
André Rouvoet
In de media
Tineke Huizinga
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Bot moet executie verhinderen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2006 > augustus

Geen berichten gevonden