Arie Slob neemt Lofprijs in ontvangst

14 uitreiking28-03-2007 09:39 28-03-2007 09:39

De prestigieuze Lofprijs der Nederlandse taal werd gisteren uitgereikt aan de Christen­Unie. Arie Slob nam de oorkonde en een stenen (spiegel)beeld in ontvangst met de bekende oudste Nederlandse woorden: 'Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic enda thu wat unbidan we nu'.

De ChristenUnie krijgt de prijs omdat die als enige partij in haar programma heeft opgenomen dat de positie van het Nederlands als landstaal in de grondwet moet worden verankerd. Ook in het regeerakkoord van het nieuwe kabinet is dit voornemen vastgelegd.

De bezoekers van de webstek van de stichting Nederlands verkozen de ChristenUnie tot Lof van 2006 vóór, onder meer, de Volkskrant en Mohammed Benzakour. De bezoekers konden kiezen uit de verschillende MaandLof's die de schrijfgroep van de stichting Nederlands het vorig jaar heeft gekozen. Eerder ging de prijs naar de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en Gerrit Komrij.

Sofprijs naar EZ
De Sofprijs der Nederlandse taal 2006 gaat naar het ministerie van Economische Zaken. Dit ministerie kreeg de als aanmoediging bedoelde prijs "voor de grote inspanning die het zich getroost om zo Engels mogelijk over te komen". EZ dirkt zijn persberichten op met veel onnodig Engels, organiseert technologiebijeenkomsten voor Nederlandse ondernemers die, gezien de programma's, geheel in het Engels zijn, bedenkt Engelstalige namen voor campagnes enzovoort aldus de Stichting Nederlands.

De prijs

De Lof- en de Sofprijs worden jaarlijks uitgereikt aan een organisatie of persoon die zich het jaar eraan voorafgaand, respectievelijk, het verdienstelijkst heeft gemaakt voor de Nederlandse taal en aan de persoon of organisatie die, bewust of onbewust, de Nederlandse taal ernstig te kort heeft gedaan. De plastieken van Puk de Hondt, die verbonden zijn aan de prijs, zullen aan de winnaars persoonlijk worden overhandigd.

De stichting Nederlands zet zich in voor het behoud en de versterking van de positie van het Nederlands als volwassen cultuurtaal en als moedertaal van ruim 22 miljoen Europeanen. Ze geeft, onder meer, een woordenlijst uit die inmiddels al, in zijn geheel of gedeeltelijk, is overgenomen door de Standaard, het weekblad Elsevier en de Volkskrant.

Foto: Michel Didier

 

Labels
Arie Slob
Integratie
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Arie Slob neemt Lofprijs in ontvangst'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2007 > maart

Geen berichten gevonden