ChristenUnie: vragen over vergunning abortusboot

EsmeWiegman01.jpgzaterdag 21 april 2007 15:16

Kamerlid Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink zal aanstaande dinsdag mondelinge vragen stellen aan staatssecretaris Bussemaker, over het bericht dat zij Women on Waves toestemming gaat geven om in internationale wateren abortussen uit te voeren.

Dagblad Trouw meldt vandaag dat Bussemaker besloten heeft dat zij Women on Waves geen vergunning kan weigeren. De ChristenUnie-fractie wist dat de staatssecretaris van VWS op korte termijn een besluit moest nemen. Vorig jaar oordeelde de Raad van State dat toenmalig staatssecretaris Ross Women on Waves ten onrechte de beperking had opgelegd dat zij alleen binnen een straal van 25 kilometer van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis abortussen mocht uitvoeren. Volgens de RvS is de gebruikte bepaling uit de abortuswet (klinieken moeten in de nabijheid van een ziekenhuis gevestigd zijn) niet van toepassing bij het soort abortussen dat Women on Waves op haar schip wil uitvoeren, namelijk een medicinaal opgewekte miskraam binnen twaalf weken na de conceptie.

De ChristenUnie wil dinsdag van Bussemaker horen of zij inderdaad een vergunning verleend heeft, en zo ja of dit juridisch werkelijk onvermijdelijk was. Verder zal Kamerlid Wiegman vragen of er aanvullende, zware voorwaarden gesteld zijn die wél kunnen standhouden bij rechterlijke toetsing. Ook wil de ChristenUnie expliciet horen van de staatssecretaris dat zij Woman on Waves géén subsidie zal verlenen.

,,Als de staatssecretaris op juridische gronden echt geen ander besluit kon nemen, dan kunnen wij niet anders dan dan daarvan met grote spijt kennis nemen. En dan zullen we gaan kijken of de wet toch niet herzien moet worden, want het kan niet zo zijn dat een vergunningstelsel dat voor het Nederlandse zorggebied bedoeld is, tot voor de kust van Afrika wordt toegepast.''

Labels
Esmé Wiegman
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie: vragen over vergunning abortusboot'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2007 > april

Geen berichten gevonden