ChristenUnie ook in Zeeland aan het roer: “Een aardverschuiving”

Zeelandbrug panorama124-04-2007 11:39 24-04-2007 11:39

Zeeland is de vijfde provincie waar de ChristenUnie gaat meeregeren. De spannende college-onderhandelingen leidden afgelopen zaterdag tot een onverwachte ontknoping: Daarbij namen ChristenUnie en GroenLinks de plaats in van PvdA en VVD, in het college met CDA en SGP. Gedeputeerde Jaap van Ginkel: “Dit is wel een aardverschuiving.”

Jaap van Ginkel spreekt van een historisch akkoord: Voor het eerst doet de ChristenUnie mee in het college van Gedeputeerde Staten. En dat geldt ook voor GroenLinks. Het betekent het einde van de jarenlange coalitie CDA, PvdA, VVD en SGP. Formateur Poppelaars (CDA) zei VVD en PvdA de wacht aan toen ze het over portefeuille-verdeling niet eens konden worden. En een paar uur later zaten ChristenUnie en GroenLinks rond de tafel.

Hoewel er potentiële breekpunten lagen zoals de bouw van de Westerschelde Containerterminal en de ontpolderingsplannen voor het verdiepen van de Westerschelde, waren de partijen het binnen vier dagen eens. Een goed teken? Volgens Van Ginkel heeft de ChristenUnie weinig water bij de wijn gedaan: “Samen met GroenLinks hebben we een ombuiging in het programma bewerkstelligd en al onze punten in kunnen brengen. Dat was niet zo heel moeilijk, want je hebt geen ethische thema’s zoals je op landelijk niveau wel hebt. En op het vlak van milieu en groen hebben we veel overeenkomsten met GroenLinks.”

Volgens Van Ginkel zal de nieuwe situatie in de Staten de politiek weer spannend maken: “Met 20 van de 39 zetels heeft de Gedeputeerde Staten een nipte meerderheid. Het doet er meer toe wat de mening van de Staten is en we zullen meer moeite moeten doen voor het voeren van het politieke debat.”

Saillant detail is dat ook de ChristenUnie-gedeputeerde Evertse in de aangrenzende provincie Zuid-Holland water in zijn portefeuille heeft: “Daarin kunnen we dus mooi samen optrekken”, aldus Van Ginkel. Van Ginkel is statenlid sinds 1991. Hij was werkzaam bij de Dienst Waterpolitie van het KLPD.

Labels
In het land

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie ook in Zeeland aan het roer: “Een aardverschuiving”'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2007 > april

Geen berichten gevonden