ChristenUnie ontmoet Bisschoppenconferentie

altaar20-06-2007 20:41 20-06-2007 20:41

Een delegatie van de ChristenUnie en het dagelijks bestuur van de Nederlandse Bisschoppenconferentie van de Rooms-Katholieke Kerk hebben vandaag voor het eerst een ontmoeting gehad. Kardinaal Simonis en vice-premier André Rouvoet waren na afloop ingenomen met de hartelijke sfeer waarin het gesprek over onderwerpen als jeugdbeleid, huwelijk en gezin had plaatsgevonden.

Het gesprek had plaats in de residentie van Rouvoet: het ministerie van VWS. Van de zijde van de Bisschoppenconferentie waren aanwezig kardinaal Simonis, aartsbisschop van Utrecht en voorzitter van de Bisschoppenconferentie; mgr. F. Wiertz, bisschop van Roermond en lid van de Permanente Raad; mgr. drs. A. Hurkmans, bisschop van ’s-Hertogenbosch en bisschop-referent voor huwelijk en gezin; mgr. dr. E. de Jong, hulpbisschop van Roermond en bisschop-referent voor onderwijs en jongeren en secretaris-generaal prof. dr. E. Kimman S.J. De ChristenUnie werd vertegenwoordigd door vice-premier André Rouvoet, fractieleider Arie Slob en partijvoorzitter Peter Blokhuis.

De eerste contacten tussen de Bisschoppenconferentie en de ChristenUnie werden reeds gelegd vóór de verkiezingen, toen de ChristenUnie nog een oppositiepartij was met drie zetels in de Tweede Kamer. Bij aanvang van de ontmoeting werd dan ook wederzijds met verwondering gesproken over de verandering die sedertdien in het politieke landschap heeft plaatsgevonden, waardoor de ChristenUnie nu met zes Kamerleden deelneemt in een coalitie, terwijl haar aanvoerder Rouvoet als minister de portefeuille Jeugd en Gezin mag behartigen. Daarmee ‘beheert’ hij een aantal thema’s waaraan ook de bisschoppen grote waarde hechten. Er ontstond dan ook een boeiend en geëngageerd gesprek over de veranderende jeugdcultuur, over opvoeding en gezinsbeleid, over ethische onderwerpen, de heersende ‘echtscheidingscultuur’ en over (de vrijheid van) onderwijs. Daarbij kwamen de mogelijkheden en beperkingen, zorgen en uitdagingen van zowel ‘de politiek’ als de kerkleiding aan de orde.

Bij aanvang van de ontmoeting schonken kardinaal Simonis en vicepremier Rouvoet elkaar ieder een gesigneerd exemplaar van een persoonlijk boek; respectievelijk Adrianus Kardinaal Simonis / Een hart om mee te denken (Hans Bouma over het vijftigjarig priesterschap van de kardinaal) en Het hart van de zaak / over de betekenis van geloven in de politiek (Roevoets ‘politieke confessie’).

De ontmoeting met de Bisschoppenconferentie past in de lijn van de ChristenUnie om gesprekken te voeren met relevante maatschappelijke organisaties. Door groei van de Kamerfractie, het dragen van regeringsverantwoordelijkheid en professionalisering van de partij neemt dit soort contacten in aantal en reikwijdte toe.

Labels
André Rouvoet
Arie Slob
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie ontmoet Bisschoppenconferentie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2007 > juni

Geen berichten gevonden