Deur open voor niet-westerse predikanten

Dorpskerkvrijdag 20 juli 2007 13:27

De ChristenUnie is tevreden met de uitzondering die minister Donner (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) maakt voor niet-westerse geestelijken. Hierdoor kan kandidaat Hagg, die onlangs een werkvergunning werd geweigerd door het CWI, zijn werk als dominee in Nederland hervatten.

Binnen de grenzen van Europa is ontzettend veel mogelijk. Maar daarbuiten gelden andere regels. Zo is het aantrekken van personeel uit landen die niet behoren tot de Europese Economische Ruimte (EER), moeilijk. De EER bestaat uit de landen van de Europese Unie plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein.

Op basis van de 'Wet arbeid vreemdelingen' kan een geestelijke die van buiten Europa komt, niet zomaar aan de slag in Nederland. Een kerk diende als werkgever eerst op zoek te gaan naar geschikte voorgangers binnen de grenzen van de EER. Op aandringen van o.a. Kamerlid Cynthia Ortega heeft Donner een uitzondering getroffen voor deze groep vreemdelingen. De zogenaamde 'arbeidsmarkttoets' vervalt en werkgevers zijn niet langer verplicht een imam, priester of predikant van binnen de Europse Unie aan te trekken. De eisen aan inburgering en toelating blijven bestaan. Door dit besluit kan kandidaat Hagg alsnog de pastorie in Eemdijk betrekken en zijn werk aldaar oppakken.
Labels
Cynthia Ortega
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Deur open voor niet-westerse predikanten'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2007 > juli

Geen berichten gevonden