Rouvoet bezorgd om drankmisbruik jeugd

alcoholverbodvrijdag 17 augustus 2007 10:46

Het overmatig alcoholgebruik door jongeren tussen de 10 en 15 jaar baart minister van Jeugd en Gezin André Rouvoet grote zorgen. "De tendens lijkt niet te stoppen. De leeftijdsgrens lijkt moeilijk te handhaven", reageerde de ChristenUnie-minister donderdag in de media.

Uit onderzoek blijkt dat steeds meer jongeren met alcoholvergiftiging in ziekenhuizen belanden. De minister kijkt samen met minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) naar mogelijke maatregelen om het drankmisbruik terug te dringen.

De alcoholverkopende winkeliers pleiten voor een verbod op alcoholbezit voor jongeren onder de 16 jaar. Het Platform Verkoop Alcoholhoudende Dranken stelt dat jongeren onder de 16 een boete moeten krijgen voor drankbezit. Nu is alleen het kopen van drank aan banden gelegd. Dat systeem blijkt niet goed te werken. Jongeren onder de 16 laten hun oudere vrienden de drank legaal kopen.

Jongeren belanden tegenwoordig steeds vaker in het ziekenhuis nodig als gevolg van overmatig alcoholgebruik. Onderzoek van Consument en Veiligheid wees uit dat in de periode 2000 tot 2005 jaarlijks gemiddeld 1.800 slachtoffers van een acute alcoholvergiftiging behandeld. Bij kinderen tussen de 10 en 15 jaar is sprake van een verzesvoudiging in die periode en bij 15-19 jarigen is de zorgwekkende stijging meer dan 160 procent. Consument en Veiligheid: "Drinken tot je er letterlijk bij neervalt lijkt een populair tijdverdrijf te zijn geworden, in plaats van een uitzondering."

Labels
André Rouvoet

« Terug

Nieuwsarchief > 2007 > augustus

Geen berichten gevonden