Beperkt treinverkeer onacceptabel

trein groot05-10-2007 13:15 05-10-2007 13:15

De ChristenUnie vindt het onacceptabel dat station Eindhoven in de nieuwe dienstregeling wegens werkzaamheden elke dinsdagmiddag voor veel treinen dicht gaat. Ernst Cramer: ,,Het uitvallen van met name de intercity’s, een heel jaar lang, leidt tot te grote vertragingen voor veel trein- en busreizigers over grote afstanden.”

Eerder deze week werd al bekend dat enkele spoortrajecten door de sterke groei van het aantal reizigers- en goederentreinen door ProRail overbelast zijn verklaard. Hierdoor kunnen niet alle treinen die de vervoerders hebben aangevraagd, daadwerkelijk rijden. De ChristenUnie heeft over de gevolgen voor de Valleilijn (Amersfoort-Ede), de lijn Leiden-Utrecht en de lijn Arnhem-Zevenaar schriftelijke vragen gesteld.

Nu is bekend geworden dat als gevolg van het besluit van Prorail over de toewijzing van spoorcapaciteit station Eindhoven een jaar lang elke dinsdag van 9 tot 12 en van 13 tot 14.30 uur voor veel treinen onbereikbaar is. Ernst Cramer: ,,Als je per jaar 5 procent reizigersgroei op het spoor wilt halen, moet je niet één van de grotere knooppunten van Nederland een heel jaar lang elke dinsdag bijna op slot doen. Ik ben ook benieuwd hoe dit zich verhoudt met de werkzaamheden op de A2, waarvoor het spoor juist een goed alternatief is.”
De ChristenUnie verzoekt de minister in overleg met ProRail te komen tot een andere oplossing voor het noodzakelijke onderhoud rond Eindhoven. Ernst Cramer: ,,Te denken valt aan het concentreren van werkzaamheden in een kortere periode of het uitvoeren van werkzaamheden ’s nachts.’’

Volgende week zal de Tweede Kamer met minister Eurlings debatteren over de gevolgen van het tekort aan capaciteit op het spoor. Ernst Cramer: ,,Wij willen van de minister een compleet beeld van de gevolgen van het besluit van ProRail voor de reizigers. Er is namelijk niet alleen sprake van uitval van treinen maar ook van langere reistijden. Als aansluitingen verloren gaan zou dit veel reizigers kunnen treffen. Dat is onwenselijk nu we juist het vervoer per spoor willen promoten.”

Labels
Ernst Cramer
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Beperkt treinverkeer onacceptabel'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2007 > oktober

Geen berichten gevonden