Garantiefonds als stimulans voor energie-innovaties

Gloeilamp26-10-2007 21:10 26-10-2007 21:10

De ChristenUnie wil dat er een garantiefonds komt voor risicodragende innovaties op het gebied van energie. Dat is beter dan allerlei verschillende kleine subsidiepotjes. Aanstaande maandag praat de Tweede Kamer met milieuminister Cramer over de nota Schoon & Zuinig.

ChristenUnie-kamerlid Esmé Wiegman – Van Meppelen Scheppink zal in dit debat aandacht vragen voor het energie-innovatiebeleid van de overheid. Wiegman: ,,In plaats van een eindeloze reeks subsidies voor kleine projecten pleit ik voor een garantiefonds voor innovatieve projecten.”

Minister Cramer vindt innovatie essentieel voor de verduurzaming van het energiebeleid. Er zijn verschillende subsidieregelingen voor onderzoek en ontwikkeling. Zo wordt via de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie tijdelijk de onrendabele top van duurzame energie gesubsidieerd. Esmé Wiegman: ,,Dit zijn allemaal goede initiatieven, maar er liggen nog genoeg innovaties ‘op de plank’ die niet van de grond komen. Er zijn bedrijven die willen investeren maar die lopen aan tegen hoge risico’s. Ik stel voor dat de overheid hiervoor garant gaat staan; zo kunnen met hetzelfde geld meer innovaties worden gestimuleerd”.

De ChristenUnie zal daarom pleiten voor onderzoek naar de instelling van een garantiefonds. De ChristenUnie wil van de minister weten of een dergelijk garantiefonds past binnen het Europese Milieusteunkader. Esmé Wiegman: ,,Wellicht zou ook geld uit bestaande subsidieregelingen zoals de Unieke Kansen Regeling hiervoor kunnen worden gebruikt.”

Labels
Esmé Wiegman
Tweede Kamer

« Terug

Nieuwsarchief > 2007 > oktober

Geen berichten gevonden