ChristenUnie wil Guantanamo-tribunaal

guantanamo bay29-10-2007 10:00 29-10-2007 10:00

De Christenunie wil een internationaal tribunaal voor het Guantánamo Bay, om internationale terroristen te berechten. Kamerlid Joël Voordewind is tijdens zijn bezoek aan het Amerikaanse detentiekamp op Cuba ervan overtuigd geraakt dat de wereld de Verenigde Staten niet alleen de hete kolen uit het vuur mag laten slepen. Ook de internationale gemeenschap moet haar verantwoordelijkheid nemen in de strijd tegen het terrorisme.

Dit is niet alleen een bedreiging voor de Verenigde Staten maar net zo goed voor Europa.

Dat het internationaal terrorisme het niet alleen op de VS gemunt heeft, blijkt wel uit de inlichtingen die de ondervragingingen van de gevangenen op Guantánamo opleveren. Voordewind: ,,We moeten de berechting van de opgepakte vermeende terroristen niet alleen overlaten aan de Amerikanen. Zij plannen nu een militair tribunaal voor op Guantánamo Bay. Maar het gaat hier niet om militairen die zijn opgepakt in de strijd in Afghanistan. Die moeten volgens de Geneefse conventie art. 2 behandeld worden als prisoner of war. Het gaat hier om non combatants, die vallen onder art. 3 van dezelfde conventie; zij moeten dan ook overeenkomstig behandeld worden.´´ Mocht het terroristen betreffen die een directe relatie hebben tot 9/11, de aanslagen op de Twin Towers, dan moeten ze als burgers beoordeeld worden door en in de VS.

Het internationaal tribunaal voor internationale terroristen zou in Nederland gehuisvest kunnen worden, aangezien Den Haag met z´n internationaal gerechtshof reeds de `juridische hoofdstad van de wereld´ is, aldus Kamerlid Voordewind. Hij is net terug van een bezoek aan Quantánamo Bay.

(foto: defenselink.mil, PH1 SHANE T. MCCOY, USN )

Labels
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Nieuwsarchief > 2007 > oktober

Geen berichten gevonden