Esmé Wiegman bezoekt Tanzania

Esmé in Tanzania31-10-2007 20:40 31-10-2007 20:40

Met een studiereis naar het Oost-Afrikaanse Tanzania gaf Kamerlid Esmé Wiegman - van Meppelen Scheppink invulling aan haar herfstreces. Ze raakte onder de indruk van de visie die de Tanzanianen hebben op de bestrijding van HIV/Aids en moedersterfte: ,,Met aandacht voor sociale, culturele en religieuze inbedding van deze thema’s.’’

Wiegman maakte de reis samen met twee andere Kamerleden op uitnodiging van het internationale programma Youth Incentives van de Rutgers Nisso Groep. Een week lang bezocht ze verschillende projecten, ziekenhuizen en hulporganisaties die zich inzetten in de strijd tegen moedersterfte en ziektes als HIV/Aids en malaria om te zien wat de voortgang is van de implementatie van de Millenniumdoelen op dit gebied.
Zo ging de reis onder andere langs enkele projecten van Umati, een onafhankelijke NGO die strijdt op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheid. Umati verzorgt educatie, informatie en hulpverlening.
Ook was er tijdens de reis veel aandacht voor de bestrijding van HIV/Aids. En terecht, volgens Wiegman: ,,Het is wel belangrijk om het Aidsprobleem in een brede context te zien: armoede, gebrek aan kennis en (acceptatie van) anticonceptiemiddelen, etc. Dit raakt de complete seksuele reproductieve gezondheidszorg en daarmee ook het probleem van moedersterfte.”
Omdat een groot deel van de moedersterfte veroorzaakt wordt door illegale abortussen, klinkt in Nederland geregeld bij betrokken organisaties de roep om het legaliseren van abortus in ontwikkelingslanden waar dat nu nog verboden is. De suggestie is dat het Nederlandse meerderheidsdenken op dit punt het beste zou zijn voor de hele wereld: het recht op abortus zou onder de vrouwenrechten moeten vallen. Maar net zoals de ChristenUnie in Nederland het probleem zoekt in de redenen waarom vrouwen een zwangerschap als ongewenst ervaren, gaat dat ook op voor ontwikkelingslanden. Het bieden van legale abortussen is een vorm van ‘symptoombestrijding’, terwijl de oorzaken dieper liggen, aldus Wiegman. ,,Uiteindelijk ben ik vooral onder de indruk van al die Tanzanianen die ik heb ontmoet die een geweldige visie hebben op de bestrijding van HIV/Aids en moedersterfte, met aandacht voor sociale, culturele en religieuze inbedding van deze thema’s.’’
Youth Incentives ondersteunt (niet-)gouvernementele organisaties in ontwikkelingslanden en landen in transitie bij programma’s ter bevordering van seksuele en reproductieve gezondeheid en rechten van jongeren. Youth Incentives heeft samen met de lidorganisaties van de International Planned Parenthood Federation (IPPF) langdurige samenwerkingen opgezet in verschillende Afrikaanse en Aziatische landen. (www.youtincentives.org)

Labels
Esmé Wiegman
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Esmé Wiegman bezoekt Tanzania'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2007 > oktober

Geen berichten gevonden