'Laat militairen eerste levensjaar kind thuisblijven'

rookgordijn06-11-2007 13:57 06-11-2007 13:57

Militairen met jonge kinderen krijgen mogelijk vrijstelling van buitenlandse missies om het eerste levensjaar van hun kind mee te maken. Staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap (CDA) reageerde maandag positief op het voorstel van ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind. De Tweede Kamer debatteerde over de personeeltekorten bij Defensie.

Uit onderzoek bleek eerder dat het niet haalbaar is om een vrijstelling in te voeren voor mannelijke militairen met kinderen tot vier jaar oud. Voordewind vroeg zich daarom af wat de effecten zouden zijn bij een leeftijdsgrens voor kinderen tot één jaar. Ook vroeg hij zich af of een dergelijke regeling wel mogelijk is met de huidige personeelstekorten.

Brede context
Defensie zou de personeelsproblemen volgens Voordewind in een bredere context moeten aanpakken dan het nu doet. Het gaat niet alleen om Defensie, maar gaat in de brede zin om personeel in publieke dienst. Het personeelstekort bij Defensie vormt een structureel probleem, waarvoor ook structurele oplossing moet komen. Van der Knaap benadrukte juist dat de personeelstekorten een incidenteel karakter hebben, die door economische groei en arbeidsmarktkrapte zijn veroorzaakt.

Van der Knaap zegde de ChristenUnie toe dat het advies aan de Sociaal Economische Raad (SER) zal vragen over de aanpak van het tekort. Verder komt Defensie met een plan van aanpak voor de werving en het behoud van personeel.


Lees hier de integrale bijdrage aan het debat van Joël Voordewind

Foto: Henry Westendorp, AVDD - Ministerie van Defensie

Labels
Defensie
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Nieuwsarchief > 2007 > november

Geen berichten gevonden